Zarówno warzywa, jak i owoce powinny stanowić podstawę diety każdego z nas, ponieważ są pełne witamin i minerałów potrzebnych nam do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ich więcej ich zjadamy, tym bardziej powinniśmy dbać o ich prawidłowe przygotowanie. Warzywa i owoce w sklepach są dotykane przez obce osoby, co sprzyja roznoszeniu się wielu bakterii, oraz, co gorsza, pasożytów. Często osiadają na nich również zanieczyszczenia z powietrza, pozostałości z pestycydów oraz substancje konserwujące produkty, które są nakładane na czas transportu czy woski nabłyszczające. Czasami zwykłe przepłukanie warzyw i owoców pod bieżącą wodą może okazać się niedostateczne. Zatem jak prawidłowo myc warzywa i owoce?
1. Po pierwsze...
Na samym początku warto zadbać o poziom higieny swoich rąk oraz otoczenia (zlew), w którym będziesz myć owoce i warzywa. Wstępnie nasze produkty należy opłukać wodą. W sklepach ekologicznych dostępne są specjalne płyny bazujące na naturalnych substancjach, których zadaniem jest usunięcie z owoców oraz warzyw drobnoustrojów czy pozostałości z pestycydów. Jednakże wspomniane płyny nie należą do najtańszych, dlatego pokażemy Ci jak zrobić to samemu w domu!
2. Usuwanie bakterii
Aby pozbyć się bakterii z naszych ulubionych owoców i warzyw należy nalać litr wody do wcześniej umytego dokładnie zlewu, a następnie dodać do niej pół szklanki octu winnego lub octu jabłkowego. W taki roztworze nasze dary natury należy płukać przez ok. 2 lub 3 minuty.
3. Resztki pestycydów i nabłyszczaczy
Po przepłukaniu produktów w roztworze o kwaśnym odczynie, zanurz je ponownie w wodzie z dodatkiem sody oczyszczonej (jedna łyżka sody na litr wody) na podobną ilość czasu. Po wykonaniu tej czynności przepłucz owoce i warzywa pod bieżącą wodą. Owoce, które są podejrzanie błyszczące, warto sparzyć i obrać ze skórki — taką samą czynnością warto potraktować cytrusy.
4. A co z warzywami i owocami obranymi ze skórki?
Dotykając nieumytych owoców, wszelkie drobnoustroje i pasożyty przenoszą się na nasze dłonie, a następnie na wnętrze produktu. Dlatego warto myć nawet takie owoce jak: jabłko, pomarańczę czy banana.