Jesień to okres w roku, w którym szczególnie warto zadbać o swoje zdrowie. Niekorzystna pogoda i coraz niższe temperatury sprawiają, że jesteśmy zmęczeni i bardziej podatni na choroby. By uodpornić na nie swój organizm, warto zacząć od jego detoksykacji. Nie potrzeba do tego żadnych specjalnych, kosztownych środków. Toksyny z organizmu usunie się także za pomocą naturalnych, zdrowych produktów dostępnych o tej porze roku. Jakie więc działania podjąć? Zapraszamy do lektury.
Detoksykację powinno się przeprowadzać stopniowo, by powoli przyzwyczajać do niej swój organizm. Na początku wystarczy zrezygnować z szkodliwych produktów, takich jak gotowe, tłuste potrawy, słodycze czy tłuszcze trans. Dobrze na organizm wpłynie też odstawienie na jakiś czas mocnej herbaty, kawy i papierosów - napoje najlepiej ograniczyć do wody (może być z dodatkiem cytryny lub imbiru) i świeżych soków owocowych. Robiąc zakupy, należy sprawdzać składy i kierować się zasadą, że im są krótsze, tym lepiej. W przerwach między posiłkami zamiast słonych przekąsek, sięgać po owoce.
Dobrym rozwiązaniem w czasie detoksykacji będzie włączenie do jadłospisu pewnych warzyw. Przykładowo buraki świetnie wspomagają regenerację wątroby, a kapusta szybko usuwa toksyny z organizmu. Jarmuż ułatwia oczyszczanie jelit, natomiast korzeń, jak i nać pietruszki są bardzo zdrowe. Warto sięgać także po ogórki, pomidory, śliwki, arbuzy czy jabłka. Wskazane jest też picie od czasu do czasu zielonej herbaty.
Osoby palące papierosy bądź chcące zerwać z nałogiem powinny częściej oczyszczać swoje organizmy, by pozbyć się z nich szkodliwych substancji. W tym celu warto sięgać po grejpfruty, awokado, chrzan czy brzoskwinie. Pomocne w tym procesie będą także tymianek, rozmaryn i pieprz cayenne. Prócz wody zaleca się także picie naparów ziołowych, na przykład miętowego lub z kopru włoskiego i dziurawca.