Potas jest jednym z najważniejszych pierwiastków. Odpowiada za regulację ciśnienia tętniczego krwi, uczestniczy w przewodzeniu impulsów nerwowych oraz stymuluje trzustkę do wydzielania insuliny. Ponadto reguluje gospodarkę wodną organizmu i wspiera funkcjonowanie nerek. Dlatego każdy nawet najmniejszy jego niedobór przejawia się od razu, a w dalszej perspektywie jego brak może wspierać rozwój niektórych chorób. Jak rozpoznać, że brakuje nam potasu? I co jeść, by go dostarczyć organizmowi? Zapraszamy do lektury!
Przyczyny niedoboru
Problemy z niedoborem potasu w organizmie spowodowane są najczęściej przez stosowanie restrykcyjnej diety, zwłaszcza popularnych ostatnio diet jednoskładnikowych. Pierwiastek ten wytrąca się też w przypadku nadużywania kawy, herbaty i alkoholu, i często wiąże z odwodnieniem organizmu. Jego braki mogą być również efektem ubocznym przyjmowania niektórych leków (antybiotyków czy preparatów na nadciśnienie) oraz ziół o właściwościach moczopędnych.
Objawy
Niedobór potasu, nazywany też hipokaliemią występuję, gdy jego stężenie w krwi jest niższe niż 3,8 mmol/l. Pojawiają się wtedy ogólne osłabienie organizmu, senność oraz apatia. Inne objawy to bolesne skurcze mięśni, zwłaszcza łydek, ich drżenie i osłabienie. Osoby z hipokaliemią często też skarżą się na nerwowość, problemy z koncentracją, zaparcia i wzdęcia. Zauważyć też można częstsze oddawanie moczu. Szczególnie niebezpiecznymi symptomami są nadciśnienie i arytmia serca.
Jak poradzić sobie z niedoborem?
Szczególnie istotne jest wykrycie przyczyny hipokaliemii - stwierdzenie, który lek ją wywołuje i odstawienie go lub też przeprowadzenie specjalnych badań pod kątem chorób, które mogą powodować niedobory. Poważne braki trzeba szybko wyregulować, często poprzez dożylne podanie chlorku potasu. W innych przypadkach jednak kluczowym elementem leczenia jest odpowiednia dieta. Powinny się w niej znaleźć suszone owoce, awokado, pomidory, banany, ziemniaki, kiwi, a także produkty zbożowe takie jak kasza gryczana. Warto spożywać też ryby, gorzką czekoladę o dużej zawartości kakao, pestki dyni i orzechy.