Praca w gastronomii to ścieżka zawodowa, na którą decyduje się wiele osób. Jest ona atrakcyjna zwłaszcza dla studentów w okresie letnim, kiedy kelnerów, pomocy kuchennych czy sprzedawców do stoisk z jedzeniem potrzebuje większość firm. By jednak rozpocząć pracę na tych stanowiskach, należy wyrobić badania sanitarno-epidemiologiczne, zwane potoczne książeczką sanepidowską . Wymagana jest ona także przy pracy w kawiarni czy w sklepie spożywczym. Najprościej rzecz ujmując - dokument ten wyrobić musi każdy, kto ma lub będzie mieć kontakt z żywnością, wodą, lekami lub pojemnikami na żywność. Jak to zrobić? Ile zajmuje proces? Zapraszamy do lektury!
Od czego zacząć?
Teoretycznie każdy pracodawca szukający nowych pracowników do swojego zakładu pracy, po zatrudnieniu danej osoby powinien wydać jej skierowanie na badania i skierować do najbliższego sanepidu. Jak jednak można zauważyć na różnych portalach ogłoszeniowych, zazwyczaj pracodawcy wymagają od pracownika już posiadania wyrobionej książeczki sanepidowskiej. Przy tej okazji warto nadmienić, że formalnie książeczki sanepidowskie przestały obowiązywać w 2008 roku i teraz funkcjonują badania do celów sanitarno-epidemiologicznych. W ogólnej świadomości wciąż jednak funkcjonuje dawny termin. Niezależnie od tego, czy samemu kieruje się do sanepidu, czy ma się skierowanie pracodawcy, na miejscu należy uzupełnić formularz zgłoszeniowy, gdzie zapisze się swoje dane takie jak imię i nazwisko, adres zameldowania, pesel i datę urodzenia. Następnie, jeśli wykonuje się badania samodzielnie, uiszcza się opłatę, która w zależności od miasta może wynosić od 50 do 100 zł. Na miejscu powinno otrzymać się trzy pojemniki na próbki kału, pobierane przez trzy kolejne dni.
Co następnie?
Gotowe próbki należy zanieść do sanepidu, gdzie pracownik poinformuje o tym, ile będą trwać badania - w zależności od miasta czy sezonu mogą one trwać od dwóch do siedmiu dni. Po otrzymaniu wyników, należy udać się z nimi do lekarza medycyny pracy, który na ich podstawie stwierdzi, że dana osoba jest zdrowa i może rozpocząć pracę z żywnością. Wystawione przez niego orzeczenie to właśnie orzeczenie sanitarno-epidemiologiczne. Nie mają one ściśle określonej daty ważności - ustala ją lekarz w oparciu o wyniki badań oraz po otrzymaniu informacji o charakterze i miejscu wykonywanej pracy. Warto pamiętać, że ponosi się także koszty wizyty lekarskiej, której cena również waha się pomiędzy 50 a 100 zł i trzeba liczyć się z tym, że lekarz może zlecić dodatkowe badania.