Por to warzywo, z tej samej rodziny co cebula i czosnek. Świetnie nadaje się na sałatkę, ale ze względu na swoje właściwości działa też leczniczo. Mało osób wie, że zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów, obniża cholesterol, przeciwdziała miażdżycy, a nawet wzmacnia ścianki naczyń krwionośnych. Z tego też względu polecany jest on osobom, które cierpią na choroby układu krwionośnego. Na co dzień często nie doceniamy jego możliwości, a szkoda bo wspomaga także odporność organizmu. Syrop z pora w naturalny sposób leczy kaszel, ponieważ ma silne właściwości wykrztuśne i zwiększa wytwarzanie śluzu. Doskonały jest więc na przeziębienia i różnego rodzaju infekcje. Silne działanie przeciwbakteryjne sprawia, że przy jego pomocy z łatwością pozbędziemy się wszelkich dolegliwości grypowych i problemów ze strony układu oddechowego. Kleista konsystencja syropu leczy zapalenie strun głosowych i gardła. Jak zrobić syrop z pora?
Składniki:
- 2 pory
- 3 lub 4 łyżki miodu
- szklanka wody
Sposób przygotowania:
Po dokładnym umyciu łodygi pora należy zetrzeć białą część warzywa na tarce o najmniejszych oczkach. Kolejnym krokiem jest dodanie do tak przygotowanej miazgi 3- 4 łyżek miodu. Całość zalewamy szklanką wody i gotujemy na wolnym ogniu. Po ugotowaniu i ostygnięciu przecedzamy preparat i umieszczamy go w słoiku lub butelce.
Syrop można też przygotować w inny sposób. Po dokładnym umyciu pora i drobnym posiekaniu należy wrzucić go do garnka i zalać wodą. Następnie gotować aż do momentu kiedy stanie się kleisty. Przy użyciu blendera trzeba zmiksować pora z wodą aż będzie miał jednolitą, gładką konsystencję. Na koniec dodajemy miód i mieszamy całość.
Wystarczy 1 łyżka syropu z pora dziennie, by pozbyć się dolegliwości ze strony układu oddechowego. Taka sama dawka będzie odpowiednia w profilaktyce miażdżycy i chorób układu krążenia. W przypadku ostrego przeziębienia zalecane jest picie od 3 do 5 łyżeczek syropu dziennie.