09.02.2024

Jak zrobić syrop z pora

Jak zrobić syrop z pora

Ocena artykułu

Na podstawie 1 opinii
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
autor
Autor artykułu
Ewa Wojciechowska
Ewa jest redaktorem portalu najlepsze-porady.pl, specjalizującym się w tematach związanych z kulinariami i zdrowym gotowaniem. Jej artykuły zawierają przepisy na smaczne i zdrowe potrawy, porady dotyczące planowania posiłków oraz informacje o wartościach odżywczych różnych produktów.
Udostępnij

Por to warzywo, z tej samej rodziny co cebula i czosnek. Świetnie nadaje się na sałatkę, ale ze względu na swoje właściwości działa też leczniczo. Mało osób wie, że zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów, obniża cholesterol, przeciwdziała miażdżycy, a nawet wzmacnia ścianki naczyń krwionośnych. Z tego też względu polecany jest on osobom, które cierpią na choroby układu krwionośnego. Na co dzień często nie doceniamy jego możliwości, a szkoda bo wspomaga także odporność organizmu. Syrop z pora w naturalny sposób leczy kaszel, ponieważ ma silne właściwości wykrztuśne i zwiększa wytwarzanie śluzu. Doskonały jest więc na przeziębienia i różnego rodzaju infekcje. Silne działanie przeciwbakteryjne sprawia, że przy jego pomocy z łatwością pozbędziemy się wszelkich dolegliwości grypowych i problemów ze strony układu oddechowego. Kleista konsystencja syropu leczy zapalenie strun głosowych i gardła. Jak zrobić syrop z pora?


Składniki:

- 2 pory
- 3 lub 4 łyżki miodu
- szklanka wody

Sposób przygotowania:

Po dokładnym umyciu łodygi pora należy zetrzeć białą część warzywa na tarce o najmniejszych oczkach. Kolejnym krokiem jest dodanie do tak przygotowanej miazgi 3- 4 łyżek miodu. Całość zalewamy szklanką wody i gotujemy na wolnym ogniu. Po ugotowaniu i ostygnięciu przecedzamy preparat i umieszczamy go w słoiku lub butelce. 

Syrop można też przygotować w inny sposób. Po dokładnym umyciu pora i drobnym posiekaniu należy wrzucić go do garnka i zalać wodą. Następnie gotować aż do momentu kiedy stanie się kleisty. Przy użyciu blendera trzeba zmiksować pora z wodą aż będzie miał jednolitą, gładką konsystencję. Na koniec dodajemy miód i mieszamy całość. 

Wystarczy 1 łyżka syropu z pora dziennie, by pozbyć się dolegliwości ze strony układu oddechowego. Taka sama dawka będzie odpowiednia w profilaktyce miażdżycy i chorób układu krążenia. W przypadku ostrego przeziębienia zalecane jest picie od 3 do 5 łyżeczek syropu dziennie. 

Opinie na temat artykułu

Średnia ocena
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
(1)
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
Czy porada Jak zrobić syrop z pora przydała Ci się ? Może masz jakiś inny pomysł lub poradę na tema Jak zrobić syrop z pora? Jeżeli tak proszę dodaj swoją poradę w komentarzu
~Porada Jak zrobić syrop z pora
09.02.2024
Zamknij
Twoja prywatność
Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Informacje te wykorzystywane są tylko do celów statystycznych w celu usprawnienia działania serwisu.
Zaakceptuj
Polityka prywatności