Z pewnością niejednokrotnie zastanawiałeś się nad tym, czy to samo białko sprawdzi się w czasie redukcji tkanki tłuszczowej i w trakcie budowania masy. Ci, którzy decydują się na stosowanie suplementacji niejednokrotnie stają przed tym dylematem.
Białko jest związkiem składającym się z aminokwasów, wspiera budowę i rozrost mięśni oraz ma pozytywny wpływ na układ kostny. Proteiny odgrywają ogromną rolę w organizmie człowieka i pełnią przede wszystkim rolę enzymatyczną, budulcową, hormonalną oraz immunologiczną. Dlatego też suplementy i odżywki białkowe zaliczają się do najpopularniejszych na rynku i są stosowane przez miłośników sportu w różnym wieku.
Podział białek
Istnieją różne rodzaje białka, a podział ten wynika z tego, skąd dane białko pochodzi. I tak wyróżnić można białka roślinne (z fasoli, ryżu, soi czy grochu) oraz białka zwierzęce pochodzące z mleka, drobiu, jaj, wołowiny czy łososia.
Suplementy białkowe są dość zróżnicowaną grupą, dlatego też trudno je jednoznacznie sklasyfikować. W tym celu wprowadzono pewne wskaźniki, na podstawie których możliwa jest wiarygodna ocena konkretnych białek. Wskaźnikami jakości białka są: BV (Biological Value) - wartość biologiczna, PER (Protein Efficiency Ratio) - wskaźnik wydajności białka oraz PDCAAS (Protein Digestibility Corrected Amino Acid Score) - wskaźnik strawności aminokwasów.
Najchętniej wybierane białka
Według badań rynkowych, klienci najchętniej wybierają białko mleka, które dzieli się na białko kazeiny i serwatki. I tak białko serwatkowe to przede wszystkim koncentraty (WPC), hydroizolaty (WPH) oraz izolaty (WPI). Podział ten wynika z czasu potrzebnego do wchłonięcia z przewodu pokarmowego, metod otrzymywania oraz samego czasu działania. Raporty sprzedażowe wskazują, że koncentrat serwatki jest najpopularniejszym białkiem stosowanym przez klientów. Białko to jest stosunkowo tanim produktem, dzięki czemu ma przewagę nad np. białkiem łososia czy wołowym.
Które białko wybrać?
Wybór białka powinien być motywowany przede wszystkim potrzebami. Osoba, która decyduje się na stosowanie suplementów białkowych powinna przed zakupem określić w ogóle swój cel. Inne preparaty sprawdzą się w przypadku redukcji (tkanki tłuszczowej), a inne w budowaniu beztłuszczowej masy mięśniowej. Według najnowszych badań ISSN (international Society of Sports Nutrition) dzienne zapotrzebowanie na białko to 1,5-2g białka/ilość kg masy ciała/dzień/. Dla porównania, WHO rekomenduje ilość mieszczącą się w przedziale 0,8-1,2g białka/ilość kg masy ciała/dzień. Ilości podawane przez ISSN dotyczą osób związanych ze sportem, których celem jest budowanie beztłuszczowej masy mięśniowej.
Tym, którzy planują redukcję, zaleca się przede wszystkim wybór izolatu lub hydrolatu serwatki, bądź białko łososia lub wołowe. Wyroby te mają niższą zawartość węglowodanów i tłuszczu. Co istotne, z myślą o osobach z nietolerancją laktozy, powstały białka bezlaktozowe, mające oznaczenia lactose free. W ich przypadku sprawdzi się więc białko z łososia, kurczaka, wołowe czy też sojowe. Wegetarianie mają do wyboru białka roślinne, np. z grochu lub sojowe.
Białko a zdrowie
Ważną kwestią jest wpływ protein na zdrowie człowieka. Chodzi przede wszystkim o nerki. Badania nie wykazują, by produkty białkowe wywoływały uszkodzenie nerek, ale jeśli w jakimś stopniu je obciążają, należy z tym problemem zgłosić się do lekarza. Taki stan może wskazywać na nieprawidłowości w funkcjonowaniu nerek. Osoby zdrowe powinny za to zwrócić uwagę na odpowiednie nawodnienie organizmu i właściwe dzielenie posiłków zawierających białko.