Jelita to z pewnością jeden z najważniejszych organów w naszym ciele, który odgrywa kluczową rolę w przemianie materii oraz prawidłowym przyswajaniu wartości odżywczych, które dostarczamy, spożywając zbilansowaną dietę. Niestety, jest to organ, o którym często zapominamy i przypominamy sobie o jego istnieniu, dopiero gdy zaczynają nieprawidłowo pracować. Aby jelita prawidłowo działały, należy zafundować im odpowiednią dietę oraz ograniczyć spożywanie niektórych produktów, które im nie sprzyjają. Co zatem najbardziej szkodzi naszym jelitom, tj. niszczy zgromadzoną w nich florę bakteryjną? Wszystkiego dowiesz się w tekście znajdującym się poniżej.
Objawy chorych jelit
Jelita mogą zostać uszkodzone przez nierozważne nawyki żywieniowe. Zła dieta prowadzi do zniszczenia błony śluzowej i wystąpienia kwaśnego odczynu pH, który doprowadza do zaniku tzw. bakterii probiotycznych. Jeżeli zauważasz u siebie wahania nastroju, bolą cię stawy, posiadasz choroby skóry lub brak Ci energii to mogą być objawy chorych jelit. Wiele osób bagatelizuje ten problem i nie wiąże diety z powyższymi dolegliwościami.
Co najbardziej szkodzi jelitom?
Na jelita najbardziej destrukcyjnie wpływają fast foody. Ociekające tłuszczem jedzenie, chociaż dla wielu z nas jest smaczne, to jednak niekorzystnie wpływa na jelita. Dania tego typu nie tylko nie mają cennych wartości odżywczych, ale również są nafaszerowane sztucznymi barwnikami, konserwantami oraz polepszaczami smaku. Na długiej liści szkodliwych produktów znajdziesz również żywność przetworzoną, która jest paczkowana przed sprzedażą — obfituje ona w cukry proste oraz białą mąkę. Równie szkodliwe jest picie wód smakowych, które naszpikowane są sztucznymi dodatkami. Kolorowe napoje to ogromna dawka barwników oraz konserwantów, w których króluje biały cukier — jego nadmiar w jelitach doprowadza do powstawania bakterii oraz grzybów. Ten sam aspekt dotyczy alkoholu oraz słodyczy.
Jak sprawić, aby jelita powróciły do swojego pierwotnego stanu?
Aby jelita znów pracowały na medal, musisz zmienić swoje żywnościowe przyzwyczajenia. Zacznij unikać produktów smażonych i przetworzonych, zastępując je większą ilością surowych oraz kiszonych warzyw, jak również owoców czy ziół. Podczas kuracji oczyszczających pamiętaj o odpowiednim nawodnieniu organizmu — wypijaj min. 2 litry wody dziennie (warto wzbogacić ją cytryną lub startym imbirem). Sięgaj po produkty, które zawierają naturalną florę bakteryjną, np.: kefiry i jogurty. Aby oczyścić jelita, możesz zastosować kurację jabłkową, która polega na jedzeniu dwóch kilogramów jabłek dziennie przez trzy doby z rzędu lub zastosuj lewatywę, która usunie zalegające w jelitach złogi. Jeżeli nie chcesz stosować drastycznych metod, spróbuj zwiększyć ilość przyjmowanych warzyw oraz przyjmowanego błonnika.