09.02.2024

Jakie są zalety jedzenia zup?

Jakie są zalety jedzenia zup?

Ocena artykułu

Na podstawie 3 opinii
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
autor
Autor artykułu
Agnieszka Nowak
Agnieszka jest redaktorem portalu najlepsze-porady.pl, pasjonatką zdrowego stylu życia i zdrowego odżywiania. Jej artykuły oferują praktyczne porady dotyczące zdrowej diety, aktywności fizycznej oraz radzenia sobie ze stresem.
Udostępnij

Zupy należą do tradycyjnych dań, bez których nie może odbyć się większy obiad rodzinny. Polska kuchnia szczególnie mocno obfituje w smaczne, a zarazem oryginalne receptury, dzięki którym zupę zje każdy. Niektóre zupy są przekazywane w pokolenia na pokolenie, natomiast inne są wynikiem naszych niecodziennych eksperymentów. Oczywiście nie wszystkie zupy są niskokaloryczne, ale w książkach kucharskich znajdziecie również takie, które sprzyjają odchudzaniu. Zatem, dlaczego warto jeść zupy i jakie są ich największe zalety?


Zupa to zdrowie!
Zupy zawierają w sobie pokłady cennych wartości odżywczych, ponieważ łączymy w nich takie składniki jak: mięso, warzywa oraz różnorodne zboża. Większość popularnych warzyw, które, są składnikami zup dostarcza potasu, fosforu oraz wapnia. Dodatki w postaci kaszy czy ryżu to pełnowartościowy błonnik, który reguluje procesy trawienia oraz wspomaga pracę metabolizmu. Zupa podana z makaronem będzie wzbogacona o węglowodany. Natomiast zupa na chudym mięsie lub kościach dodatkowo dostarczy nam cennych tłuszczy oraz białka.

Cenne witaminy
Nasza codzienna dieta zazwyczaj nie jest bogata w warzywa, chociaż są one naturalną skarbnicą witamin, których nie powinno zabraknąć w codziennej diecie. Najczęściej taki problem występuje wśród najmłodszych oraz starszych osób. Zupa jest łatwym sposobem na wdrożenie warzy do codziennej diety każdego niejadka.

Czy zupa jest wysokokaloryczna?
Zupa może tuczy, ale oczywiście nie musi. Wszystko zależy od dodanych składników. Czy jest ugotowana na kilku rodzajach mięsa, czy jest zabielana śmietaną, jeżeli tak, to oczywiście będzie ona miała zwiększone wartości kaloryczne. Jeżeli mądrze skomponujesz składniki, to jednak możesz być pozytywnie zaskoczona swoim niskokalorycznym danie. Zamiast tworzyć wywar mięsny, możesz zastąpić go bulionem warzywnym. Wystarczy, że ugotujesz kilka marchewek w towarzystwie korzenia pietruszki, cebuli, pora oraz selera. Do smaku wrzuć ziele angielskie oraz liść laurowy. W taki sposób możesz stworzyć idealną zupę.

Nie dodawaj tłuszczu
O kaloryczności zupy decyduje przede wszystkim to, co do niej dodajemy. Warto stosować odpowiednie zamienniki, np.: zamiast śmietany dodaj jogurt naturalny. A co w przypadku wywaru mięsnego? Jeżeli zauważysz, że zupa jest za tłusta, zanim dodasz do niego warzywa, odstaw garnek do wystygnięcia. Zimna baza na powierzchni będzie posiadała tłuszcz, który łatwo ściągnąć łyżką. Jeżeli konsystencja zupy Ci nie odpowiada, najprostszą opcją jest sięgnięcie po blender i jej dokładne zmiksowanie. Dzięki zastosowaniu takiego rozwiązania otrzymasz fantastyczną zupę krem.

Jedna zupa zamiast dwóch dań
Treściwa zupa na spokojnie może zapewnić pełnowartościowy posiłek. Jeżeli odpowiednio użyjesz dodatków, zupa może stanowić niezwykle sycące danie. Warto sięgnąć po ziemniaki, fasolę lub soczewicę, dzięki którym dostarczysz odpowiednią ilość białka do organizmu. W chłodne dni, do zupy warto dodać dodatkowe porcje czosnku lub cebuli, które wzmocnią układ odpornościowy. Oczywiście nie zapomnij o przyprawach!

Jakie są zalety zupy?
Przede wszystkim przy przygotowaniu zupy nie musisz się zbytnio wysilać, jeżeli nie masz zbyt wiele czasu do jej przygotowania, wystarczą nawet gotowe mrożonki. Dodaj ulubione warzywa i nie bój komponować się nowych smaków — korzystaj z tego, co masz pod ręką. Sięgaj po warzywa sezonowe, które w danym momencie są tanie. Jednym z atutów zupy jest to, że nie trzeba spędzać nad nią dużo czasu.

Opinie na temat artykułu

Średnia ocena
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
(3)
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
zupa od zawsze kojarzyła mi się ze zdrową żywnością, bo przecież zawiera tyle zdrowych warzyw, no chyba, że rozmawiamy o rosole, ale ten i tak jest pyszny
~Amelka
09.02.2024
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
Czy inspiracja Jakie są zalety jedzenia zup? przydała Ci się ? Może masz jakiś inny pomysł lub poradę na tema Jakie są zalety jedzenia zup?? Jeżeli tak czy możesz ją dodać swoją poradę w komentarzu
~Porada Jakie są zalety jedzenia zup?
09.02.2024
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
proste i banalne
~Maja Olszewska
09.02.2024
Zamknij
Twoja prywatność
Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Informacje te wykorzystywane są tylko do celów statystycznych w celu usprawnienia działania serwisu.
Zaakceptuj
Polityka prywatności