09.02.2024

Jakie właściwości ma mąka migdałowa?

Jakie właściwości ma mąka migdałowa?

Ocena artykułu

Na podstawie 2 opinii
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
autor
Autor artykułu
Anna Kowalczyk
Anna jest redaktorem portalu najlepsze-porady.pl, specjalizującym się w tematach związanych z rodzicielstwem i wychowaniem dzieci. Jej artykuły są pełne praktycznych porad dla rodziców, inspiracji oraz wskazówek dotyczących budowania zdrowych relacji rodzinnych.
Udostępnij

Coraz więcej osób szuka zdrowszych, bezglutenowych zamienników dla mąki pszennej. Niektórych zmuszają do tego względy zdrowotne, inni chcą zmienić swój sposób odżywiania na zdrowszy i bardziej świadomy. Propozycję dla obu tych grup stanowi mąka migdałowa. Szczególnie poleca się ją osobom, które mają problemy z wysokim poziomem cukru, cholesterolem oraz nadciśnieniem tętniczym. Kto jeszcze powinien się nią zainteresować? Jakie są jej właściwości i dlaczego warto włączyć ją do swojego jadłospisu? Zapraszamy do lektury!


Czym właściwie jest mąka migdałowa?
Mąka migdałowa jest efektem zmielenia pestek migdałowca. Cechuje się jasną barwą i słodkawym smakiem, a jej dużą zaletą jest możliwość samodzielnego przyrządzenia jej w domu. Potrzebne do tego będą prażone migdały, które zmieli się przy pomocy blendera lub w młynku. W przypadku blendera należy jednak pamiętać o korzystaniu z trybu pulsacyjnego i robieniu krótkich przerw - inaczej zamiast mąki uzyska się konsystencję masła orzechowego. Jeśli chodzi o właściwości takiej mąki, to jest ona źródłem zdrowych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Zawiera też dużo białka, błonnika oraz minerałów takich jak magnez, wapń, żelazo i sód.

Właściwości mąki migdałowej
Ten rodzaj mąki jest o wiele zdrowszy od tradycyjnej pszennej, dlatego często zalecany jest przez dietetyków i lekarzy. Zawiera niewiele węglowodanów, dzięki czemu nie muszą się jej obawiać osoby z cukrzycą. Dużym atutem mąki migdałowej jest wspomniana wcześniej duża zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych. Mają one pozytywny wpływ na układ krążenia, chronią przed miażdżycą i obniżają poziom cholesterolu. Zawarty w niej potas z kolei obniża ciśnienie krwi. W jej właściwościach znaleźć można też antyoksydanty, które poprzez usuwanie wolnych rodników z organizmu opóźniają procesy starzenia i zmniejszają ryzyko wystąpienia nowotworów. Stanowi źródło magnezu, więc polecana jest często osobom zmagającym się ze stresem i bezsennością. Zaleca się ją także stosować w dietach bezmięsnych i bezglutenowych, jednocześnie mając świadomość, że jest kaloryczna (w 100 g produktu znajduje się 600 kcal).

Jak włączyć ją do diety?
Mąką migdałową śmiało można zastąpić mąkę pszenną, stosując ją w takich samych proporcjach. Na jej bazie można więc przygotować ciasto na pizzę, wypieki, desery czy dania na słodko. Zamieni także tradycyjną mąkę w panierkach, sosach i w roli zagęstnika zup. Do kupienia jest w sklepach ze zdrową żywnością, a także w dużych sklepach spożywczych. Prócz zastosowania w kuchni, można wykorzystać ją także do pielęgnacji twarzy - przy jej pomocy wykonać można regenerującą, nawilżającą maseczkę. Dwie łyżki mąki migdałowej wystarczy dokładnie wymieszać z odrobiną jogurtu naturalnego, a następnie nałożyć i pozostawić na twarzy przez kwadrans.

Opinie na temat artykułu

Średnia ocena
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
(2)
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
Czy inspiracja Jakie właściwości ma mąka migdałowa? pomogła Ci się ? Może masz jakiś inny pomysł lub poradę na tema Jakie właściwości ma mąka migdałowa?? Jeżeli tak proszę dodaj swoją poradę w komentarzu
~Porada Jakie właściwości ma mąka migdałowa?
09.02.2024
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
proste i banalne
~Olgierd Pawłowski
09.02.2024
Zamknij
Twoja prywatność
Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Informacje te wykorzystywane są tylko do celów statystycznych w celu usprawnienia działania serwisu.
Zaakceptuj
Polityka prywatności