Miód to słodki produkt spożywczy, który produkowany jest przez pszczoły. Obecnie znamy wiele jego rodzajów - jednym z tych mniej znanych jest miód faceliowy, który charakteryzuje się niebanalnym aromatem i lekko kwaskowatym smakiem. Posiada on też zaskakujące właściwości lecznicze. Wzmacnia bowiem odporność, chroni organizm przed infekcjami i pozytywnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy oraz pokarmowy. Z czego jest produkowany i jakie inne właściwości posiada? Zapraszamy do lektury!
Czym jest miód faceliowy?
Ten rodzaj miodu powstaje z nektaru i pyłku facelii błękitnej - ozdobnej rośliny, która przez lata była uprawiana na paszę dla zwierząt, a obecnie wykorzystują ją głównie pszczelarze. Ma ona niewielkie wymagania, obficie i długo kwitnie, a do tego dostarcza bardzo dużo nektaru. Jej błękitno-fioletowe kwiaty skutecznie wabią do siebie pszczoły. Miód, który z niej powstaje cechuje się lekko zielonym odcieniem i delikatnym, kwaskowatym smakiem.
Jakie właściwości posiada?
Miód faceliowy zawiera dużo dobroczynnych składników. Jest źródłem enzymów pochodzących od owadów, olejków eterycznych i lizozymy, inhibiny czy apidacyny - substancji o właściwościach antybakteryjnych. Podobnie jak inne miody, zawiera też witaminy A i C, witaminy z grupy B, a także potas, fosfor, żelazo, wapno i magnez. Sprawia to, że jego spożywanie ma bardzo pozytywny wpływ na organizm. Miód ten wzmacnia odporność, stymulując układ immunologiczny i przynosi ulgę w czasie infekcji górnych dróg oddechowych. Rozrzedza wydzielinę, co przynosi ulgę podczas kaszlu i bólu gardła. Może być także pomocny przy astmie oskrzelowej. Właściwością, która go wyróżnia jest zdolność do neutralizowania wpływu używek na organizm. Wykazuje też pozytywny wpływ na układ trawienny i pokarmowy: wspiera pracę wątroby i eliminuje problemy z woreczkiem żółciowym. Zawarte w nim witaminy w grupy B poprawiają pamięć i koncentrację, obniżają stres i ułatwiają zasypianie. Ten rodzaj miodu polecany jest także w przypadku chorób serca - skutecznie chroni przed miażdżycą i obniża poziom złego cholesterolu. Wspiera serce i ułatwia regenerację organizmu po wysiłku.
Zastosowanie
Delikatny smak miodu faceliowego sprawia, że świetnie sprawdzi się on jako dodatek do potraw i posiłków. Dobrze skomponuje się z naleśnikami, racuchami, a także owsianką lub jaglanką. Można go dodać do deserów i sałatek, a także zastępować nim cukier w napojach. Nie należy go jednak dodawać do gorącej herbaty - swoje cenne właściwości zachowuje w temperaturach poniżej 35 stopni Celsjusza. Wraz z goździkami pomoże na infekcje jamy ustnej, natomiast w połączeniu z imbirem uśmierzy bóle żołądka. Można stosować go także zewnętrznie - zmieszany z jogurtem naturalnym lub oliwą utworzy regenerującą maseczkę do twarzy.