Migdały to nasiona migdałowca, które są uważana za bogate źródło substancji odżywczych. Dietetycy przekonują, że wystarczy regularne spożywanie tylko 4 migdałów dziennie, aby korzystać z właściwości odchudzających, a także obniżających poziom złego cholesterolu, czy wpływających na układ krwionośny. Migdały, czyli tzw. super foods mają ogromny wpływ na nasze zdrowie, dlatego warto wdrożyć je do swojej diety. Jeżeli jeszcze nie jesteś przekonana, czytaj dalej!
1. Ciąża
Przyszła mama powinna zacząć regularnie spożywać migdały, ponieważ są one bogate w kwas foliowy — to niezbędny składnik odżywczy, który przyczynia się do prawidłowego rozwoju dziecka. Migdały są również świetnym sposobem na uniknięcie wymiotów, a także zgagi, która pojawia się u przyszłych mam, ponieważ przyczyniają się one do zobojętnienia kwasu żołądkowego.
2. Odchudzanie
Oczywiście migdały nie zdziałają cudów — niezwykle ważna jest zbilansowana dieta zestawiona z regularną aktywnością fizyczną. Chociaż migdały są dość kaloryczne, to jednak sprzyjają odchudzaniu, ponieważ zawarte w nich składniki odżywcze sprawiają, że tkanka tłuszczowa nie odkłada się w naszym ciele. Jedzenie nawet 4 migdałów dziennie pozwoli nam dostarczyć do organizmu sporą ilość błonnika, który jest odpowiedzialny za naszą sytość.
3. Cukrzyca i cholesterol
Regularne jedzenie migdałów w małych ilościach może poprawić poziom naszego cholesterolu, czyli skutecznie obniżyć zły cholesterol. Taki sam stan rzeczy ma miejsce w przypadku stanów przedcukrzycowych.
4. Układ krwionośny i serce
Spożywanie migdałów może przyczynić się do wspomożenia układu krwionośnego. Istnieje mniejsze ryzyko wystąpienia miażdżycy, a także zawałów serca. Duża zawartość witaminy E, czyli tzw. witaminy odpowiedzialnej za młodość, sprawia, że poprzez jedzenie migdałów opóźniamy procesy starzenia się naszego organizmu oraz ciała, a to wszystko przez właściwości antyoksydacyjne migdałów.
Przyszła mama powinna zacząć regularnie spożywać migdały, ponieważ są one bogate w kwas foliowy — to niezbędny składnik odżywczy, który przyczynia się do prawidłowego rozwoju dziecka. Migdały są również świetnym sposobem na uniknięcie wymiotów, a także zgagi, która pojawia się u przyszłych mam, ponieważ przyczyniają się one do zobojętnienia kwasu żołądkowego.
2. Odchudzanie
Oczywiście migdały nie zdziałają cudów — niezwykle ważna jest zbilansowana dieta zestawiona z regularną aktywnością fizyczną. Chociaż migdały są dość kaloryczne, to jednak sprzyjają odchudzaniu, ponieważ zawarte w nich składniki odżywcze sprawiają, że tkanka tłuszczowa nie odkłada się w naszym ciele. Jedzenie nawet 4 migdałów dziennie pozwoli nam dostarczyć do organizmu sporą ilość błonnika, który jest odpowiedzialny za naszą sytość.
3. Cukrzyca i cholesterol
Regularne jedzenie migdałów w małych ilościach może poprawić poziom naszego cholesterolu, czyli skutecznie obniżyć zły cholesterol. Taki sam stan rzeczy ma miejsce w przypadku stanów przedcukrzycowych.
4. Układ krwionośny i serce
Spożywanie migdałów może przyczynić się do wspomożenia układu krwionośnego. Istnieje mniejsze ryzyko wystąpienia miażdżycy, a także zawałów serca. Duża zawartość witaminy E, czyli tzw. witaminy odpowiedzialnej za młodość, sprawia, że poprzez jedzenie migdałów opóźniamy procesy starzenia się naszego organizmu oraz ciała, a to wszystko przez właściwości antyoksydacyjne migdałów.
Opinie na temat artykułu
Średnia ocena
Niesamowite ile mają zalet migdały. Z pewnością będę je częściej spożywać, gdyż mam zamiar zrzucić parę kilogramów.
09.02.2024
Czy inspiracja Jakie właściwości mają migdały? pomogła Ci się ? Może masz jakiś inny pomysł lub poradę na tema Jakie właściwości mają migdały?? Jeżeli tak proszę dodaj swoją radę w komentarzu
09.02.2024
Nowe artykuły
Jak przygotować konia do treningu? Podstawowy poradnik
Przed rozpoczęciem treningu ważne jest odpowiednie przygotowanie konia zarówno fizyczne, jak i mentalne. Dobrze wykonane przygotowanie może wpłynąć na efektywność treningu, komfort konia oraz bezpieczeństwo zarówno jeźdźca,
Śruby do betonu - jak skutecznie zapewnić ich trwałość i wytrzymałość?
1. Charakterystyka śrub do betonu i ich zastosowanie
Śruby do betonu, kluczowe elementy w stabilnych konstrukcjach, muszą być dobrze dopasowane do specyfiki projektu. Występują w różnych typach – od zakotwień chemicznych po
Co to jest Prosecco ?
Prosecco, z jego niepowtarzalnym, orzeźwiającym smakiem i bogactwem owocowych nut, zyskało szerokie grono miłośników na całym świecie. Cenione zarówno jako aperitif, jak i składnik eleganckich koktajli, to wino musujące ma
Jak naprawić przycisk w ubraniu?
Bolączką wszystkich ubrań z przyciskami jest to, co następuje po kilku praniach - zaczynają się one poluzowywać, a następnie odpadać. Zasypanie zapasowymi przyciskami sprawia, że może to wydawać się nieuniknione. Na szczęście,
Losowe artykuły
Jak wyczyścić tłusty okap kuchenny
Okap kuchenny to niezwykle ważny element wyposażenia funkcjonalnej kuchni. Pochłania przykre zapachy, ale także zdobi wnętrze. Aby pięknie się prezentował powinien być jednak regularnie czyszczony. Okap kuchenny to jedno z najbardziej
Jak interpretować wiersz?
Interpretacja wiersza może sprawić wiele problemu. Nie przejmujmy się zatem, że nie potrafimy każdego z nich poprawnie przeanalizować. Odpowiednia i dokładna interpretacja wymaga wiele systematyczności. Każdy wiersz jest przecież inny i co
Jak ugotować makaron?
Makaron kojarzy się z kuchnią włoską, jednak jest przygotowywany na całym świecie i to na wiele sposobów. Istnieje jego wiele gatunków, nie tylko robi się go z pszenicy i jajek, ale również z innych rodzajów
Jak przygotować zdrowy koktajl z bananem?
Przygotowanie zdrowego koktajlu z bananem jest tak proste, jak krojenie kilku składników i mieszanie ich w blenderze. Wybierz świeży banan i inne zdrowe składniki, takie jak mleko roślinne, jogurt czy dodatki takie jak orzechy czy