09.02.2024

Jakie właściwości mają migdały?

Jakie właściwości mają migdały?

Ocena artykułu

Na podstawie 2 opinii
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
autor
Autor artykułu
Piotr Nowak
Piotr jest redaktorem portalu najlepsze-porady.pl, zajmującym się tematyką zdrowego stylu życia i fitnessu. Jego artykuły oferują praktyczne wskazówki dotyczące aktywności fizycznej, planowania zdrowych posiłków oraz motywacji do zmiany nawyków na lepsze.
Udostępnij

Migdały to nasiona migdałowca, które są uważana za bogate źródło substancji odżywczych. Dietetycy przekonują, że wystarczy regularne spożywanie tylko 4 migdałów dziennie, aby korzystać z właściwości odchudzających, a także obniżających poziom złego cholesterolu, czy wpływających na układ krwionośny. Migdały, czyli tzw. super foods mają ogromny wpływ na nasze zdrowie, dlatego warto wdrożyć je do swojej diety. Jeżeli jeszcze nie jesteś przekonana, czytaj dalej!


1. Ciąża
Przyszła mama powinna zacząć regularnie spożywać migdały, ponieważ są one bogate w kwas foliowy — to niezbędny składnik odżywczy, który przyczynia się do prawidłowego rozwoju dziecka. Migdały są również świetnym sposobem na uniknięcie wymiotów, a także zgagi, która pojawia się u przyszłych mam, ponieważ przyczyniają się one do zobojętnienia kwasu żołądkowego.

2. Odchudzanie
Oczywiście migdały nie zdziałają cudów — niezwykle ważna jest zbilansowana dieta zestawiona z regularną aktywnością fizyczną. Chociaż migdały są dość kaloryczne, to jednak sprzyjają odchudzaniu, ponieważ zawarte w nich składniki odżywcze sprawiają, że tkanka tłuszczowa nie odkłada się w naszym ciele. Jedzenie nawet 4 migdałów dziennie pozwoli nam dostarczyć do organizmu sporą ilość błonnika, który jest odpowiedzialny za naszą sytość.

3. Cukrzyca i cholesterol
Regularne jedzenie migdałów w małych ilościach może poprawić poziom naszego cholesterolu, czyli skutecznie obniżyć zły cholesterol. Taki sam stan rzeczy ma miejsce w przypadku stanów przedcukrzycowych.

4. Układ krwionośny i serce
Spożywanie migdałów może przyczynić się do wspomożenia układu krwionośnego. Istnieje mniejsze ryzyko wystąpienia miażdżycy, a także zawałów serca. Duża zawartość witaminy E, czyli tzw. witaminy odpowiedzialnej za młodość, sprawia, że poprzez jedzenie migdałów opóźniamy procesy starzenia się naszego organizmu oraz ciała, a to wszystko przez właściwości antyoksydacyjne migdałów.

Opinie na temat artykułu

Średnia ocena
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
(2)
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
Niesamowite ile mają zalet migdały. Z pewnością będę je częściej spożywać, gdyż mam zamiar zrzucić parę kilogramów.
~~Tamara
09.02.2024
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
Czy inspiracja Jakie właściwości mają migdały? pomogła Ci się ? Może masz jakiś inny pomysł lub poradę na tema Jakie właściwości mają migdały?? Jeżeli tak proszę dodaj swoją radę w komentarzu
~Porada Jakie właściwości mają migdały?
09.02.2024
Zamknij
Twoja prywatność
Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Informacje te wykorzystywane są tylko do celów statystycznych w celu usprawnienia działania serwisu.
Zaakceptuj
Polityka prywatności