Wiele osób podczas śniadania raczy się szklanką soku pomarańczowego, ponieważ jest on niezwykle smaczny i przyciąga uwagę słonecznym kolorem. Z pewnością picie soku pomarańczowego na rozpoczęcie dnia to świetny pomysł. Dlaczego? Ponieważ napój ten odświeża, rozbudza oraz nadaje ton dalszej części dnia. Oczywiście istnieje duża różnica pomiędzy świeżo wyciskanym napojem z pomarańczy a produktem pasteryzowanym i sprzedawanym na półkach sklepów. Nie chodzi jedynie o smak i kolor, ale również o korzyści, które świeżo wyciskany sok daje naszemu organizmowi, a sok ze sklepu utracił podczas procesu pasteryzacji. Poniżej przedstawimy Ci 6 korzyści picia świeżo wyciskanego soku pomarańczowego.
1. Substancje odżywcze
Sok ze świeżo wyciśniętych pomarańczy zawiera polifenole, które wykazują działanie przeciwutleniające. Proces pasteryzacji niszczy te dobroczynne enzymy i substancje odżywcze — nie wnosi nic do naszego organizmu, oprócz ogromnej ilości cukrów.
2. Produkcja kolagenu
Witamina C jest kluczowym elementem wspomagającym produkcję kolagenu, jak również jego przyswajanie. Kolagen jest odpowiedzialny za utrzymanie młodego wyglądu — skóra będzie sprężysta, włosy lśniące, a paznokcie twarde.
3. Potas
Potas niesie ze sobą mnóstwo korzyści dla naszego organizmu, ponieważ pomaga w nawadnianiu komórek oraz w przyśpieszeniu metabolizmu podczas rozkładu węglowodanów. Potas przyczynia się również do syntezy białka, jak i stabilizuje zatrzymywanie się wody w organizmie.
4. Tarczyca
Tarczyca jest odpowiedzialna za produkcję białka i decyduje o tym, jak szybko twój organizm zużywa energię. Gruczoł ten ma istotny wpływ na twoje zdrowie — nieprawidłowo funkcjonująca tarczyca oznacza zmniejszoną odporność. Sok z pomarańczy wspiera tarczycę, dostarczając organizmowi zastrzyk potasu, magnezu oraz witaminy C.
5. Reguluje poziom cukrów we krwi
Jeżeli jesteś cukrzykiem, sok z pomarańczy powinien stać się twoim dobrym przyjacielem. Oczywiście, zawiera w swoim składzie sporo cukrów, jednakże znajdujący się w nim magnez pomaga regulować poziom cukru we krwi, jak również stabilizuje poziom glukozy.
6. Brak chemicznych dodatków
Świeżo wyciśnięty sok pomarańczowy nie zawiera chemicznych dodatków smakowych w przeciwieństwie do soku, który jest sprzedawany na półkach sklepów. Pasteryzowane soki zazwyczaj zawierają substancje chemiczne, które są wykorzystywane do produkcji perfum.