Owoce i warzywa powinny stanowić dużą część naszej codziennej diety, Zaleca się żeby jeść je w pięciu posiłkach w ciągu dnia. Owoce mogą świetnie zastąpić słodycze w diecie, mają wiele witamin i pierwiastków, które są nam potrzebne do życia. Warzywa są natomiast bogate w błonnik i witaminy. Jednak najlepiej jeść owoce i warzywa sezonowe, które akurat są najświeższe i mają najwięcej składników odżywczych. Mamy dla Ciebie przykłady tych z nich, których nie powinieneś jeść zimą, bo wcale nie są tak smaczne i wartościowe jak myślisz.
Banany
Wiele osób za nimi przepada. Banany są źródeł potasu, a także cennych witamin. Dlaczego nie powinieneś po nie sięgać zimą? Banany mimo swoich wartości odżywczych zawierają dużo cukru. Zimą lepiej je sobie odpuścić, ponieważ mamy mniej ruchu oraz spożywamy z reguły cięższe posiłki, jak i dużo słodyczy np.: przez święta. Nie musisz oczywiście rezygnować z bananów, ale jedz je po prostu w mniejszych ilościach, bo możesz szybko przybrać na wadze.
Cytrusy
Pomarańcze, mandarynki, klementynki... jak poradzić sobie bez nich w święta? Przecież teraz smakują najlepiej. Jednak mogą one obniżać naszą odporność w zimie. Cytrusy działają ochładzająco na organizm, dlatego najlepiej spożywać je w lecie. Dietetycy zalecają ich ograniczenie zimą. Nie musisz sobie ich odmawiać w grudniu, jednak uważaj żeby nie przesadzić.
Truskawki
Pojawiają się one w supermarketach i na stoiskach sklepowych. Nie daj się zwieść pięknym kształtom i czerwonemu kolorowi truskawek. Sam dobrze wiesz co kryje się w truskawkach zimą, kiedy są one hodowane w sztucznych warunkach i pakowane do plastikowych pojemników. Nie smakują dobrze ani nie mają wartości odżywczych. To sama chemia i woda, bez pięknego zapachu i pysznego smaku truskawki.
Szpinak
Zaleca się, by jeść szpinak ze względu na duże ilości zawartych w nim pierwiastków... ale nie zimą. To najbardziej skażone pestycydami warzywo. Wbrew pozorom zamiast świeżego szpinaku warto wybrać ten mrożony. Jest większa szansa, że został zebrany latem z pół uprawnych, a nie hodowany jest w foliach ogrodowych. Często sztucznie hodowany szpinak zawiera szkodliwe pierwiastki np.: kadm, który może się przyczynić do wielu chorób.
Pomidory
Chyba każdy się zgodzi z tym, że pomidory nie są wcale dobre zimą. Często piękne, czerwone warzywa, mają zielone wnętrze i dziwnie chrupią. Większość z nich to sama woda i nawóz. Zawierają więcej ulepszaczy niż witamin, stąd lepiej ich zimą unikać. Zamiast nich możesz pochrupać paprykę albo kupić pomidory suszone.
Ogórki
Świeża mizeria jest pyszna. Ogórek na kanapce też wygląda smacznie. Jednak zimą trzeba zapomnieć o ogórkach. Zwłaszcza długie, ogórki szklarniowe są sztucznie napędzane i mają w sobie dużo wody. Ogórki również ochładzają ciało, bo są bardziej soczyste niż inne warzywa. Alternatywa? Jesienią zrób ogórki kiszone lub konserwowe i ciesz się ich smakiem i witaminami zimą.