Marchew jest warzywem znanym na cały świat, które chętnie jest uprawiane, dzięki czemu można określić ją jako warzywo łatwo dostępne, tanie, a także zdrowe i w pełni smaczne. Pomarańczowe warzywo, jakim jest marchew, dostarcza nam wielu cennych minerałów i witamin, które mogą przyczynić się poprawy ogólnego samopoczucia, stanu cery, a także ochrony przed chorobami serca czy nowotworami. W marchwi znajdują się ogromne pokłady przeciwutleniaczy, które spowalniają procesy starzenia się organizmu. Dlaczego warto regularnie jeść marchewkę?
Ulepsza procesy trawienia
Regularne spożywanie marchwi pozwala zapobiec zaburzeniom trawiennym, np. wzdęciom, zaparciom czy biegunkom, a także rozwojowi wrzodów żołądka. Co więcej, jedząc marchewkę, zwiększamy produkcję śliny, co znacznie pomaga nam w procesie trawienia. Jedzenie marchewki pozwala nam dostarczyć do organizmu pokłady witamin, minerałów oraz cennych enzymów, dzięki którym raz na zawsze pożegnasz się z przykrymi dolegliwościami. W marchewce znajdują się duże pokłady błonnika, dlatego zapobiega ona nadmiernej fermentacji w jelitach, co pozytywnie wpływa na pracę przewodu pokarmowego.
Pozytywnie wpływa na wzrok
Jeżeli przed komputerem lub telefonem spędzasz wiele godzin dziennie, powinieneś regularnie chrupać marchewki. Marchew jest bogatym źródeł beta-karotenu, który jest silnym przeciwutleniaczem. Ogromne znaczenie regularne jedzenie marchwi będzie miało przede wszystkim w przypadku dzieci i kobiet, ponieważ zamienia się w witaminę A, która jest przydatna w utrzymaniu zdrowej kondycji skóry, a także w przypadku dzieci pozwala im prawidłowo się rozwijać oraz rosnąć. Co więcej, beta-karoten pozytywnie wpływa na nasz wzrok, ponieważ nie pozwala na rozwijanie się chorób oczu.
Ogólne wzmocnienie organizmu
Regularne spożywanie marchewki wpłynie na ogólną poprawę organizmu, ponieważ wspomniane warzywo jest kopalni mikro- i markoelementów, m.in. żelaza, wapnia, magnezu, cynku czy potasu, miedzi i fosforu, które działają wzmacniająco. Marchewka chroni nasz organizm przed anemią, poprawia metabolizm, utrzymuje naszą wątrobę w dobrym stanie, a także reguluje pracę żołądka.
Mocne zęby
Regularnie spożywana marchewka zapobiega rozwijaniu się w jamie ustnej próchnicy, ponieważ zabija ona szkodliwe dla stanu naszych zębów i dziąseł bakterie.
Utrzymanie prawidłowego cholesterolu
W marchwi zawarta jest celuloza, która pozwala nam progresywnie zwalczać tzw. zły cholesterol, dzięki czemu chroni nasz organizm przed miażdżycą, chorobami serca, a także chorobami wieńcowymi.
Zdrowa skóra, włosy i paznokcie
Oczywiście marchew ze względu na swoje cenne właściwości powinna być również chętnie spożywana w celu poprawienia stanu włosów, paznokci oraz naszej cery. Dzięki regularnemu spożywaniu marchewki będziemy mogli cieszyć się młodą cerą bez zmarszczek pomimo upływu lat. Marchew świetnie sprawdzi się w roli smacznej przekąski - nie tylko jest subtelnie słodka, ale również niskokaloryczna. Jeżeli nie chcesz spożywać jej samej, bez większego problemu możesz zajadać się z nią z dodatkiem hummusu.