Dobroczynne właściwości miodu były znane ludziom już wiele tysięcy lat temu. Można zauważyć to chociażby w malowidłach tworzonych przez Aborygenów czy źrodłach mówiących o tym, że w starożytnym Egipcie miód był środkiem płatniczym. Nic w tym dziwnego - miód ma pozytywny wpływ na metabolizm człowieka, wspiera jego odporność w czasie chorób, a w zależności od rodzaju może poprawiać krążenie lub wspomagać pracę nerek. Jakie są właściwości poszczególnych rodzajów miodu? I jak rozróżnić prawdziwy miód od sztucznego zamiennika? Zapraszamy do lektury!
Rodzaje miodu
Współcześnie na rynku mamy dostęp do wielu rodzajów miodu, jednak często nie wiadomo, który z oferowanych będzie miał najlepsze dla nas właściwości i wpasuje się w nasz gust. Najczęściej występujące w Polsce gatunki miodów to miody nektarowe, do których należy na przykład miód rzepakowy, akacjowy, lipowy czy wielokwiatowy. W ofercie pszczelarzy można jednak znaleźć także miody nektarowo-spadziowe i spadziowe ze spadzi iglastej i liściastej. Pod względem smaku natomiast miody dzielą się na ostre (miód gryczany), uniwersalne (lipowy, wielokwiatowy) oraz łagodne (akacjowy, rzepakowy). Pod względem właściwości każdy rodzaj się nieco od siebie różni.
Właściwości poszczególnych miodów
Tym, co cechuje większość miodów jest ich działanie przeciwko drobnoustrojom i bakteriom. Dzięki temu świetnie wesprą one organizm w czasie przeziębień oraz polepszą jego odpornośc w czasie zmęczenia fizycznego i psychicznego. Jednym z najtańszych dostępnych na rynków miodów jest miód rzepakowi. Ma on jasny, słomkowy kolor i stanowi źródło magnezu, żelaza i potasu. Docenią go osoby obciążowe dużym wysiłkiem - zawiera bowiem wiele glukozy. Innym popularnym miodem jest miod akacjowy. Dzaiała on uspokajająco i wzmacniająco, a przy tym wspomaga pracę nerek oraz reguluje procesy trawienne. Osoby zmagające się z dużym stresem i problemami z krążeniem powinny natomiast sięgnąc po miód lipowy. W zmaganiach z problemami z alergiami i astmą pomoże miód wielokwiatowy. Dodatkowo jest on jednym z mniej kalorycznych miodów i posiada właściwości upiększające, przez co często stosowany jest w kosmetyce.
Jak rozpoznać prawdziwy miód?
Wielość miodów na sklepowych półkach zwiększa ryzyko zakupu sztucznego, "ulepszonego" miodu, którego dobroczynne właściwości i trwałość są znacznie mniejsze niż w przypadku prawdziwego. Jeśli więc nie mamy możliwości zakupu miodu od sprawdzonego pszczelarza, można łatwo sprawdzić, czy ten wybrany przez nas rzeczywiście jest naturalny. Jednym ze sposobów jest wlanie łyżki miodu do szklanki wody. Jeśli całkowicie się on rozpuści - jest sztuczny. Prawdziwy miód zawsze osiądzie na dnie szklanki i rozpuści dopiero w momencie intensywnego mieszania. Miód można także zważyć - jego litrowy słoik powinien ważyć nie mniej niż 1,4 kg. W procesie przechowywania naturalny miód zacznie ulegać też krystalizacji, która nie wpłynie jednak na jego właściwości. Sztuczny miód pozostanie przez cały czas płynny.