Gdy w organizmie zaczyna brakować różnych substancji, zwłaszcza tych, które są niezbędne do jego prawidłowego funkcjonowania, zaczyna on to sygnalizować. Przykładem takiego objawu jest na przykład mniejsza wydajność układu odpornościowego - przez braki witaminy C i D, chromu czy magnezu zaczyna on sobie gorzej radzić z walce z wirusami i bakteriami. Jak jeszcze inaczej informuje on o tym, że coś złego się z nim dzieje? I w jaki sposób efektywnie go wzmocnić? Poniżej odpowiadamy na te pytania.
Skurcze mięśni
Bolesne skurcze najczęściej dają znać, że organizmowi brakuje magnezu, selenu oraz witamin C i E. Wbrew pozorom, by je zminimalizować, nie trzeba od razu sięgać po suplementy diety. Na początek warto ograniczyć ilości wypijanej kawy i herbaty, zredukować spożywaną sól oraz wprowadzić do jadłospisu więcej wody.
Kołatania serca
Objaw ten nie musi świadczyć od razu o problemach z układem sercowo-naczyniowym. Często pojawia się w przypadku niedoborów potasu i magnezu lub nadmiaru sodu i wapnia. W tym przypadku nie warto działać na własną rękę - najlepiej jest skonsultować się z lekarzem i stosować do jego zaleceń. By wzmocnić ogólną kondycję organizmu można spożywać sok pomidorowy i ograniczyć sól.
Słabsza odporność
Podatność na choroby i infekcje może być skutkiem niedoboru witamin C i D, chromu, magnezu, żelaza i cynku. W tym przypadku warto przyjmować witaminę D i spożywać sorki cytrusowe - zawierają one świetnie przyswajaną przez organizm witaminę C. Odporność wzmocnią również preparaty multiwitaminowe.
Problemy ze wzrokiem
Kłopoty z widzeniem to najczęściej objaw niedoboru witaminy A. W tym przypadku też należy skonsultować się z lekarzem - suplementacja tej substancji musi przebiegać pod jego nadzorem. Pogorszony wzrok może mieć też poważniejsze przyczyny.
Jakie są źródła witaminy C?
Wbrew pozorom cytryna nie stanowi najlepszego źródła witaminy C. Jej większe ilości można znaleźć w czarnych porzeczkach, truskawkach, natce pietruszki, a także produktach kiszonych. Solidną jej dawkę dostarczają też owoce cytrusowe takie jak pomarańcze i grejpfruty oraz wytwarzane z nich soki.