Chociaż wiele osób unika orzechów ze względu na ich kaloryczność, wciąż pozostają one jedną z najzdrowszych przekąsek, którą warto zastąpić chipsy czy słodycze. Orzechy wbrew pozorom mogą pomóc w przyśpieszaniu metabolizmu, a przy tym dostarczają organizmowi wielu dobroczynnych substancji, mających pozytywny wpływ na pracę mózgu, stan serca i kondycję skóry. Obecnie w sklepach mamy dostęp do wielu gatunków orzechów, czy jednak wszystkie są tak samo zdrowe? Po które lepiej sięgać częściej, a po które okazjonalnie? Odpowiedzi na te pytania udzielamy poniżej!
Orzechy włoskie
Ten gatunek orzechów jest jednym z najpopularniejszych, a przy tym posiada wiele substancji, które wspomagają pracę organizmu. Orzechy włoskie są źródłem kwasów omega-3, które mają działanie przeciwzakrzepowe i regulują poziom złego cholesterolu. Ponadto spożywanie tego gatunku zapobiega powstawaniu chorób serca, nowotworów i cukrzycy, świetnie działa na mózg i poprawia koncentrację oraz pamięć. Przy tym orzechy te zawierają witaminy A, E i z grupy B, wapń, oraz żelazo. Należy jednak pamiętać, że są dość kaloryczne, przez co zaleca się spożywanie nie więcej niż siedmiu sztuk dziennie.
Migdały
Uważa się je za najszlachetniejsze orzechy. Wyróżniają się nie tylko świetnym smakiem, ale też pozytywnym wpływem na organizm - zawierają duże ilości witaminy E, dzięki czemu dodają sił witalnych i zwiększają libido, a przy ich regularnym spożywaniu można zauważyć polepszenie się kondycji skóry. Przy tym migdały są źródłem białka, błonnika i magnezu. Łagodzą także zgagę i nudności, co sprawia, że do swojej diety powinny je wprowadzić kobiety w ciąży.
Orzechy ziemne
Popularne orzeszki ziemne są nie tylko świetną przekąską, ale też stanowią źródło białka, witamin z grupy B i kwasu foliowego. Dzięki temu ułatwiają zasypianie i są polecane kobietom w ciąży. Ponadto wysoka zawartość kwasów tłuszczowych sprawia, że obniżają poziom cholesterolu, regulują ciśnienie tętnicze i pomagają w zwalczaniu objawów cukrzycy.
Orzechy nerkowca
Niezwykle smaczne orzechy nerkowca świetnie regulują procesy wchłaniania glukozy oraz pozytywnie wpływają na procesy krwiotwórcze, co chroni zarówno przed cukrzycą typu 2, jak i anemią. Zawierają też duże ilości witaminy K, cynku i miedzi, potrzebnych do zachowania właściwej krzepliwości krwi oraz wzmocnienia włosów i paznokci.
Orzechy laskowe
Ten gatunek orzechów też należy do tych najpopularniejszych, a przy tym zdrowych - są źródłem witaminy E, która hamuje procesy starzenia, potasu pomagającego w regulacji ciśnienia krwi oraz błonnika. Dzięki temu dają poczucie sytości i poprawiają przemianę materii.
Pistacje
Mówiąc o orzechach, nie należy zapominać także o pistacjach, które bywają nazywane "orzechami szczęścia". Nazwa ta pochodzi od ich właściwości - dużej zawartości witamin z grupy B, które poprawiają nastrój i mają pozytywnie działanie na układ nerwowy. Ponadto są źródłem potasu, wapnia, błonnika, witaminy E i luteiny mającej duży wpływ na dobry wzrok.