Pestki słonecznika są świetną przekąską do podgryzania zamiast czipsów i słonych paluszków. Mogą również służyć jako uzupełnienie wielu dań i sałatek. Pestki słonecznika są także bogatym źródłem składników odżywczych, dlatego dietetycy i lekarze zalecają aby włączyć je na stałe do codziennego jadłospisu.
Dlaczego warto jeść pestki słonecznika?
Porcja pestek słonecznika jest w stanie zapewnić dzienne zapotrzebowanie na witaminę E w 40 procentach. Witamina ta należy do niezbędnych składników wpływających na wygląd i kondycję skóry. To związek o silnych właściwościach przeciwutleniających, Chroni organizm od wolnych rodników, a tym samym zapobiega przedwczesnemu starzeniu. Według badań, witamina E może zmniejszać ryzyko występowania chorób serca, ze względu na jej właściwości przeciwzapalne. Odgrywa również istotną rolę w procesach metabolicznych.
Spożywanie pestek słonecznika pozwala również kontrolować poziom cukru we krwi. Z przeprowadzonych badań wynika, że przy spożywaniu 30 g słonecznika dziennie można obniżyć poziom cukru nawet około 10% już w ciągu pół roku. Pestki słonecznika zawierają również witaminę D, A, B6 i B12. Są także cennym źródłem magnezu, żelaza i wapnia.