Eliksir młodości to nalewka, która pochodzi z Tybetu z IV wieku przed naszą erą, podobno zastosowanie tej kuracji cofa wiek organizmu nawet o 16 lat. A co kryje się za tą tajemniczą nazwą? Tybetański eliksir młodości, to prościej mówiąc nalewka czosnkowa o niezwykłych właściwościach. Nalewka nie tylko uelastyczni naczynia krwionośne, ale również przyczynia się do zapobiegania zawałowi serca oraz mózgu — jest również korzystna podczas walki z nowotworami, paraliżem i miażdżycą. Co więcej, wspomniana nalewka poprawie wzrok i wypłukuje z organizmu zalegający wapń — przyczynia się do poprawy przemiany materii. Poza tym nalewka ma działanie moczopędne, wzmacniające, rozgrzewające i uśmierzające ból. Eliksir młodości odkaża również przewód pokarmowy i zapobiega powstawaniu wrzodów — wzmacnia odporność organizmu na choroby.
Czego potrzebujesz?
· 350 g czosnku
· 200 ml czystego spirytusu
· szklany pojemniczek
Przygotowanie:
1. Czosnek rozetrzyj na miazgę przy pomocy drewnianej łyżki. Zgniecioną papkę zalej spirytusem.
2. Całość szczelnie zamknij. Odstaw w szczelne i chłodne miejsce na 10 dni — nie należy trzymać mikstury w lodówce.
3. Po 10 dniach odcedź miksturę na siteczku i przelej do szklanej buteleczki lub słoika. Tak przygotowany napój odstaw na kolejne cztery dni do chłodnego miejsca. Nalewka gotowa!
Jak stosować?
Kuracja eliksirem młodości powinna trwać 12 dni. Każdą kroplę eliksiru należy podawać z kwaśnym mlekiem, kefirem lub maślanką — wystarcz duża szklanka. Nalewkę przyjmujemy 3 razy dziennie, za każdym razem zwiększając o jeden ilość dodawanych kropel. Zaczynamy od 1 kropli do 15, a później od 15 kropli do 1. W 11 i 12 dniu przyjmujemy po 25 kropel 3 razy dziennie. Kurację można przeprowadzać co rok.