Niemal wszyscy zaczynamy dzień od kawy, niezależnie od tego czy jest to mała czarna czy duży kubek latte. Wypicie kawy o poranku daje nam zastrzyk energii i stawia na nogi, zwłaszcza teraz jesienią, gdy rano czujemy się często ospali. Do kawy można dodawać nie tylko mleko i cukier. Wiele osób urozmaica ten napój masłem, olejem kokosowym, a także syropem smakowym czy przyprawami. Te ostatnie skutecznie potrafią podkreślić smak i aromat kawy, a dodatkowo wiele z nich pozytywnie wpływa na nasze zdrowie, poprawiając odporność i pozwalając radzić sobie z infekcjami. Sprawdź, jakie przyprawy najlepiej wzbogacą smak porannej kawy.
Kardamon
Kardamon to jeden z najczęstszych dodatków do kawy, który ma działanie rozgrzewające. Dodanie szczypty tej przyprawy sprawi, że jeszcze skuteczniej pobudzimy organizm. Kardamon posiada nieco ostry, korzenny smak, który doskonale komponuje się z kawą. Ponadto korzystnie wpływa na pracę żołądka rozkurczające mięśnie gładkie i pobudzając produkcję soków trawiennych. Rozgrzewające właściwości kardamonu sprawiają, że przyprawa ta jest polecana w sytuacji, gdy jesteśmy przeziębieni. Dzięki niej możemy złagodzić także ból gardła i katar.
Imbir
Imbir zazwyczaj spożywamy z gorącą herbatą i dodatkiem cytryny, jednak przyprawa ta znakomicie będzie komponować się również z kawą. Imbir jest ceniony przede wszystkim za właściwości rozgrzewające, dlatego często zaleca się go, gdy jesteśmy przeziębieni lub chorujemy na grypę. To jednak niejedyna z zalet imbiru. Przyprawa ta przez wiele lat stosowana była jako sposób na leczenie mdłości wywołanych między innymi przez choroby lokomocyjne. Imbir pomaga również w przypadku kłopotliwych wzdęć, a także reguluje apetyt. Poprawia również pamięć i koncentrację, dzięki czemu kawa z imbirem sprawdzi się znakomicie jako metoda na skuteczne pobudzenie.
Cynamon
Cynamon to przyprawa, która przez wielu jest doceniana za delikatny i nieco słodki smak. Sięgamy po nią szczególnie w okresie Bożego Narodzenia. Nie każdy wie jednak, że oprócz walorów smakowych, cynamon pomaga również w przemianie materii. Regularne stosowanie cynamonu pozwala również obniżyć cholesterol, dzięki czemu działa zapobiegawczo między innymi przeciw miażdżycy. Wzmacnia również organizm w walce z przeziębieniem i grypą, natomiast podczas zatruć pokarmowych pozwala złagodzić nieprzyjemne dolegliwości.
Goździki
Goździki charakteryzują się wyjątkowym i bardzo intensywnym aromatem. Warto jednak sięgać po nie nie tylko ze względu na smak. Odrobina goździków dodana do kubka kawy sprawi, że napój będzie przyjemnie rozgrzewał, zapobiegając jesienno-zimowym przeziębieniom. Dodatkowo goździki zawierają eugenol - substancję znieczulającą, która pozwala łagodzić dolegliwości bólowe. Przyprawa posiada również zdolność zabijania bakterii, które są przyczyną nieświeżego oddechu, dlatego zadziałają lepiej niż żucie gumy. Regularne spożywanie goździków wspomaga produkcję insuliny przez trzustkę i zmniejsza poziom cholesterolu.