09.02.2024

Przyprawy, które ułatwią trawienie

Przyprawy, które ułatwią trawienie

Ocena artykułu

Na podstawie 2 opinii
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
autor
Autor artykułu
Marcin Kaczmarek

Marcin jest redaktorem portalu najlepsze-porady.pl, pasjonatem podróży i ekspertem od turystyki. Jego artykuły oferują praktyczne porady dotyczące planowania wyjazdów, szukania tanich lotów oraz odkrywania ukrytych atrakcji turystycznych.

Udostępnij

Wraz z nastaniem nowego roku wielu z nas obiecuje sobie, że zacznie się lepiej odżywiać. Nie oszukujmy się jednak - pewnych nawyków nie da się porzucić w jeden dzień. W kwestiach żywieniowych warto więc wdrożyć metodę małych kroków. Nie trzeba od razu całkowicie usuwać smażonych i ciężkostrawnych potraw z codziennego jadłospisu. Zamiast tego można poprawić ich przyswajalność dla żołądka i jelit. Pomoże w tym kilka przypraw, które dodatkowo nadadzą daniom wyrazisty i głęboki smak.


Kminek
Kminek to jedna z najpopularniejszych przypraw, najczęściej dodawana do dań z kapusty i grochu, a także do smażonych mięs, tłustych ryb i niektórych wypieków. Pomaga w uregulowaniu procesów fermentacji zachodzących w jelitach. Kminek odpowiada również za wydzielanie soków żołądkowych i żółci. Dzięki temu nawet najbardziej ciężkie dania jak bigos stają się łagodniejsze dla układu trawiennego. Kminek ma bardzo charakterystyczny smak, jednak świetnie komponuje się z wieloma potrawami. Dodając go smażonych i pieczonych dań unikniemy wzdęć oraz zgagi. Powinien być obowiązkowy w kuchni każdej osoby, która cierpi z powodu wrzodów żołądka czy dwunastnicy.

Imbir
Imbir to przyprawa, którą możemy dodawać zarówno do potraw wytrawnych i słodkich. Sięgamy po niego zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, ponieważ jego właściwości rozgrzewające pozwalają rozprawiać się z przeziębieniem i wirusami. Oprócz tego, imbir wpływa bardzo korzystnie na perystaltykę jelit. Pobudza metabolizm i wydzielanie soków trawiennych, a także wspomaga pracę żołądka. Warto jednak stosować go z umiarem jeśli jesteśmy na diecie redukcyjnej, ponieważ imbir wzmaga także apetyt. Imbir możemy dodać do mięs - zwłaszcza do drobiu oraz do ryb i potraw z grzybami. Korzenny aromat sprawdzi się również w wielu wypiekach, w szczególności takich jak piernik czy ciasto marchewkowe.

Oregano
Miłośnicy kuchni włoskiej z pewnością są z tą przyprawą za pan brat. Oregano, znane również jako lebiodka, nie tylko potrafi urozmaicić wiele zup czy sosów, ale również działa rozkurczowo i zapobiega biegunkom. Jest także znakomitym środkiem bakteriobójczym. Możemy dodawać oregano do makaronów, pizzy i zapiekanek. Przyprawa komponuje się świetnie z daniami mięsnymi i rybnymi, a także jako dodatek do sałatek, ziemniaków oraz potraw z papryki, cukinii i pomidorów.

Majeranek
Tego ziela chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. Majeranek jest w końcu nieodłącznym elementem wielu dań kuchni polskiej. Przyprawianie przy jego pomocy pieczeni, zup, bigosu, kiełbas, flaków czy dań z ziemniaków pozwala nie tylko wzbogacić ich smak, ale również poprawi procesy przemiany materii, pobudzając wydzielanie żółci i soków trawiennych. Majeranek zapobiegnie również wzdęciom i sprawdzi się u osób z tendencją do zaparć.

Mięta
Stosowanie mięty na bóle żołądkowe jest wszystkim dobrze znane. Zwykle sięgamy jednak po napar z mięty lub specjalne krople. Rzadko kiedy przyprawiamy tą rośliną potrawy. Niesłusznie, ponieważ mięta pozwala doskonale komponuje się wieloma daniami warzywnymi. Można dodawać ją również do potraw rybnych i na bazie białego sera. Mięta wzbogaci również wiele deserów, ciast i sałatek. Posiada orzeźwiający smak, który odświeża oddech. Jest również przyprawą działającą korzystnie na pracę żołądka i jelit.

Opinie na temat artykułu

Średnia ocena
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
(2)
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
Cieszę się, że oregano jest takie zdrowe i tak dobrze działa na organizm, ponieważ używam go codziennie. Niestety kminku nie dam rady wdrożyć do codziennej diety, bo nie mogę znieść jego smaku.
~~Marlena
09.02.2024
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
Czy porada Przyprawy, które ułatwią trawienie pomogła Ci się ? Może masz jakiś inny pomysł lub poradę na tema Przyprawy, które ułatwią trawienie? Jeżeli tak proszę dodaj swoją radę w komentarzu
~Porada Przyprawy, które ułatwią trawienie
09.02.2024
Zamknij
Twoja prywatność
Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Informacje te wykorzystywane są tylko do celów statystycznych w celu usprawnienia działania serwisu.
Zaakceptuj
Polityka prywatności