Najlepsze Porady ZdrowieSmocza krew — właściwości i zastosowanie
ocena (/0):

Smocza krew — właściwości i zastosowanie

Smocza krew — właściwości i zastosowanie Smocza krew

Tajemnicza nazwa „smocza krew” kryje pod sobą olejek, który jest wytwarzany z żywicy amazońskiego drzewa Croton Iechleri. Obecnie substancja ta znana jest głównie jako lek botaniczny używany w przemyśle kosmetycznym i farmaceutycznym, jednakże od stuleci wykorzystywana była przez rdzennych mieszkańców Ameryki Południowej. Smocza krew wykazuje właściwości antybakteryjne, przeciwbólowe, przeciwzapalne oraz przeciwwirusowe. Można ją wykorzystywać do zwalczania zarówno subtelnych niedoskonałości skórnych, jak i uciążliwych schorzeń, np.: atopowego zapalenia skóry czy łuszczycy.


Pozyskiwanie smoczej kwi
Sangre de drago to ciemnoczerwona żywica, które jest pozyskiwana wprost w drzewa. Występuje przede wszystkim w rejonach górskich lasów amazońskich Peru, Kolumbii oraz Ekwadoru. Drzewo Croton Iechleri osiąga do ok. 25 metrów wysokości i charakteryzuje się liśćmi w kształcie serca. Pień o średnicy 30 cm pokryty jest gładką korą w szarym odcieniu. Aby pozyskać żywicę, należy naciąć korę, co prowadzi do obumarcia drzewa. Roślina musi być na nowo zasadzana. Croton Iechleri należy to tzw. pierwotnych drzew, co oznacza, że odradza się najszybciej po zniszczeniach lasów. Smocza krew pierwotnie stosowana była przez plemiona Indian, którzy stosowali ją jako lek na krwawiące rany i krwotoki. Wierzono, że olejek ma w sobie właściwości magiczne — odstrasza złe moce i uwalnia od złej energii.

Właściwości
Badania potwierdzają, że żywica zawiera ponad 40 różnych substancji, które mają korzystny wpływ na organizm. To jedno z największych źródeł antyoksydantów — wykazuje właściwości przeciwzapalne, antybakteryjne oraz regeneracyjne. Antyoksydanty usuwają wolne rodniki, które są odpowiedzialne za szybsze starzenie się oraz powstawanie zmarszczek. Antybakteryjne właściwości pomogą uporać ci się z trądzikiem, opryszczką, a nawet łuszczycą. Smocza krew to również efektywny środek do oczyszczania ran oraz tamowania krwawienia — przyśpiesza ich gojenie się i zapobiega powstawaniu blizn.

Zastosowanie
Smocza krew to popularny składnik kosmetyków do pielęgnacji skóry — występuje w kremach wygładzających, rozjaśniających. Często można także spotkać się ze smoczą krwią w czystej postaci. Kilka kropel substancji wystarczy, aby odkazić i zregenerować ranę. Sproszkowaną smoczą krew można wykorzystać jako dodatek do naturalnych maseczek na twarz. Żywicę wykorzystują salony kosmetyczne — szczególnie w przypadku zabiegów związanych z liftingiem, rozjaśnieniem i regenerowaniem zniszczonej cery. W krajach Ameryki Południowej skocza krew bywa też stosowana wewnętrznie — do leczenia wrzodów, problemów trawiennych oraz onkologicznych. W Europie spożywanie soku z żywicy jest niezalecane.

Twoja ocena:

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

autor komentarza: ~Ala
Ocena: 5/5
Dodano: 2019-07-12 06:47:05

stosuje :) są efekty !!


Najciekawsze

Podobne