Przeglądając plany różnych diet można zauważyć, że większość z nich wyklucza węglowodany. Jest to w pewnym stopni zrozumiałe - cukry oskarża się o powodowanie otyłości i cukrzycy, uzależnianie i zaburzenia hormonalne. Należy jednak pamiętać, że nie wszystkie z nich mają złe działanie na organizm. Część wręcz wspomaga jego działanie poprzez wspieranie procesów metabolicznych białek i tłuszczów. Dlatego też nie można ich całkowicie wykluczyć z jadłospisu, a jedynie zaznajomić się z tym, które z nich są dla organizmu najzdrowsze, nie tuczą i dają uczucie sytości. Zapraszamy do lektury!
Płatki owsiane
Wzbogacone o jogurt naturalny i owoce płatki owsiane staną się świetną propozycją na śniadanie. Są one bogatym źródłem regulującego pracę jelit błonnika, a przy tym zawierają dużą ilość węglowodanów złożonych. Dzięki temu dostarczają energii przez dłuższy czas, nie powodują skoków glukozy we krwi i nie osłabiają trzustki. Ich spożywanie nie łączy się też z osłabieniem i pogorszeniem nastroju.
Kasze
Nie od dziś wiadomo, że kasze to niezwykle zdrowy i uniwersalny dodatek do jadłospisu. Pasują one do wielu dań, a przy tym dostarczają organizmowi błonnik i węglowodany złożone. Jednym ze zdrowszych rodzajów kaszy jest jaglana, która zawiera w sobie także białko i wapń. Warto zwrócić uwagę także na kaszę gryczaną - zawarte w niej witaminy z grupy B wspierają układ nerwowy i chronią przed depresją.
Komosa ryżowa
Nazywana inaczej quinoa, komosa ryżowa zawiera wiele węglowodanów złożonych, białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Znaleźć w niej można również błonnik i wapń. Sprawia to, że stanowi ona fantastyczny dodatek do dań, który wspaniale wspiera odchudzanie oraz chroni przez osteoporozą i miażdżycą.
Ziemniaki i bataty
W umiarkowanych ilościach, ziemniaki i bataty mają dobry wpływ na metabolizm i regulują poziom cukru we krwi. Bataty nie należą do kalorycznych produktów, za to dostarczają organizmowi potrzebnego do zachowania właściwego ciśnienia krwi potasu. Natomiast zwykłe ziemniaki są bardziej lekkostrawne, przez co zaleca się je przy dolegliwościach żołądkowych.
Bulwy manioku i topinambur
Maniok to warzywo o niskim indeksie glikemicznym i niedużej kaloryczności, w związku czym może stanowić zamiennik dla ziemniaków i ryżu. Jego bulwy stanowią źródło blonnika, witaminy A i C, witamin z grupy B oraz węglowodanów złożonych. Dzięki temu zmniejsza on apetyt i wspomaga odchudzanie. Topinambur z kolei oprócz dostarczania węglowodanów złożonych, obniża poziom złego cholesterolu, reguluje ciśnienie tętnicze i wspiera pracę wątroby.
Inne zdrowe produkty
Prócz wymienionych składników, do zdrowych węglowodanów zalicza się także pełnoziarniste pieczywo oraz makaronu, brązowy ryż i otręby zbóż. Ponadto warto spożywać też warzywa i owoce oraz nasiona roślin strączkowych, np. czarną fasolę.