09.02.2024

Witamina C – źródło odporności w czasie pandemii

Witamina C – źródło odporności w czasie pandemii

Ocena artykułu

Na podstawie 1 opinii
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
autor
Autor artykułu
Jan Kowalski
Jan jest redaktorem portalu najlepsze-porady.pl, specjalizującym się w tematyce technologii i nowoczesnych rozwiązań. Jego artykuły zawierają recenzje nowych gadżetów, wskazówki dotyczące korzystania z internetu oraz informacje o nowych trendach technologicznych.
Udostępnij

W dobie pandemii koronawirusa niezwykle istotne jest wzmacnianie odporności. W ramach różnorodnych działań warto między innymi regularnie spożywać zdrowe, świeżowyciskane soki pełne witamin. Jakie napoje powinna przygotować Twoja wyciskarka do warzyw i owoców? Dlaczego regularne spożywanie produktów, zawierających witaminę C, jest takie ważne?


Kluczowa witamina C

Witamina C, a właściwie kwas askorbinowy, to prawdziwe źródło zdrowia. Potrzebujemy jej do codziennego funkcjonowania. Szczególną rolę odgrywa w sezonie wiosenno-jesiennym, gdy borykamy się z przeziębieniami. Ma ona również nieocenioną rolę w walce z koronawirusem. Wzmacnia bowiem odporność. Poza tym uczestniczy w procesie wytwarzania kolagenu, który odpowiada między innymi za szybsze gojenie się ran, szybszą regenerację złamanych kości oraz redukcję ewentualnych krwotoków. Witamina C wspomaga też układ krążenia. Wykorzystuje się ją nawet do produkcji kosmetyków ze względu na spowalnianie procesów starzenia się. Dodatkowo to ważna witamina dla osób intensywnie ćwiczących, kobiet w ciąży lub w okresie laktacji, osób palących papierosy, żyjących w stresie, starszych, a także chorujących na nadciśnienie lub cukrzycę. Każdy na pewnym etapie swojego życia powinien zatem zadbać o odpowiednią dawkę witaminy C w swojej diecie. Pomoże w tym dobra wyciskarka do warzyw i owoców ze sklepu https://hurom.pl.

Gdzie znaleźć witaminę C?

Ludzki organizm samodzielnie nie produkuje witaminy C. Właśnie dlatego ważne jest dostarczanie jej poprzez odpowiednią dietę. Dzienne zapotrzebowanie na kwas askorbinowy wynosi około 40-50 mg u dzieci, 75 mg u kobiet oraz 90 mg u mężczyzn. Witaminę C można znaleźć w różnych produktach. Jej największą dawkę zawiera: acerola, jagody camu camu, dzika róża oraz rokitnik. To jednak produkty, które nie są powszechnie dostępne w sklepach. Z tych bardziej popularnych źródeł witaminy C należałoby natomiast wymienić: kapustę, brukselkę, brokuły, kalafior, jarmuż, szpinak, natkę pietruszki, koper, szczypior, chrzan, ziemniak, paprykę, kiwi oraz truskawkę. Warto zatem obalić mit, iż największą dawkę witaminy C można znaleźć w cytrynach i innych cytrusach. W samej żółtej papryce znajduje się 16 razy większa dawka kwasu askorbinowego niż w cytrynie. Należy jednak pamiętać o tym, że witamina C znajduje się przede wszystkim w świeżych produktach. Każda obróbka termiczna oraz suszenie skutecznie wytrąca kwas askorbinowy z danego produktu. Właśnie dlatego wspominamy o tym, że przydatna jest wyciskarka do warzyw i owoców. Ona przygotuje dla nas pełnowartościowy sok.

Opinie na temat artykułu

Średnia ocena
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
(1)
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
Czy porada Witamina C – źródło odporności w czasie pandemii przydała Ci się ? Może masz jakiś inny pomysł lub poradę na tema Witamina C – źródło odporności w czasie pandemii? Jeżeli tak koniecznie dodaj swoją radę w komentarzu
~Porada Witamina C – źródło odporności w czasie pandemii
09.02.2024
Zamknij
Twoja prywatność
Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Informacje te wykorzystywane są tylko do celów statystycznych w celu usprawnienia działania serwisu.
Zaakceptuj
Polityka prywatności