Kwas mlekowy to substancja, która jest produkowana w organizmie na skutek procesów metabolicznych. Wytwarzany jest przez dobroczynne bakterie Lactobacillus, które żyją w przewodzie pokarmowym oraz pochwie. Wspomniana substancja nie tylko chroni przed szkodliwymi drobnoustrojami, ale również przed bakteriami gnilnymi oraz innymi typami grzybów. Dzięki wskazanym właściwościom wykorzystuje się go w medycynie, np. do zwalczania infekcji intymnych oraz szkodliwych skutków antybiotykoterapii. Często wykorzystuje się również kwas mlekowy w przemyśle kosmetycznym, ponieważ wykazuje dobroczynny wpływ na skórę. W jakich produktach można znaleźć kwas mlekowy i kiedy powinno się go stosować?
Co to jest kwas mlekowy?
Kwas mlekowy to organiczny związek chemiczny, który jest wytarzany w naszym organizmie — to gęsty i bezbarwny płyn o lekko kwaśnym smaku. Źródłem kwasu są bakterie Lactobacilus, dzięki którym nie dochodzi do infekcji grzybicznych oraz bakteryjnych. Co więcej, kwas mlekowy występuje również w mięśniach i powstaje na skutek dużego wysiłku fizycznego. Dzieje się tak, gdy komórki oraz tkanki mają zbyt mało tlenu. Wtedy energia pozyskiwana jest z glukozy, a efektem procesów metabolicznych jest kwas mlekowy — wywołuje on uczucie bólu i zmęczenia, jest on zatem odpowiedzialny za tzw. zakwasy.
Gdzie znajdziemy kwas mlekowy?
Kwas mlekowy znajduje się w niektórych produktach spożywczych, np. kwaśnym mleku, kefirze czy jogurcie naturalnym, żółtym serze czy kiszonych ogórkach.
Zastosowanie kwasu mlekowego w medycynie
Kwas mlekowy często wykorzystywany jest w medycynie oraz przemyśle kosmetycznym. Odgrywa on ważną rolę w zachowaniu równowagi kwasowo-zasadowej oraz utrzymaniu kwaśnego pH jelit, oraz pochwy. Jego niedobory występują zazwyczaj podczas antybiotykoterapii, jak również przewlekłych infekcji czy u osób z osłabioną odpornością, dlatego w takich sytuacjach zalecane jest spożywanie probiotyków z kwasem mlekowym. Kwas mlekowy chroni organizm przed infekcjami. Co więcej, zauważa się znaczną poprawę pracy jelit. Kwas mlekowy wykorzystywany jest w produkcji leków oraz preparatów ginekologicznych. Przywraca prawidłowe kwaśne pH pochwy oraz chroni przed namnażaniem się grzybów i szkodliwych bakterii.
Zastosowanie kwasu mlekowego w kosmetykach
Kwas mlekowy zbawiennie wpływa na włosy oraz skórę — to naturalny składnik kremów, maseczek, peelingów, balsamów, odżywek oraz szamponów. Nie powoduje alergii, za to działa przeciwbakteryjnie oraz detoksykująco. Kwas mlekowy nawilża i regeneruje skórę — zmniejsza ilość wydzielanego sebum oraz pomaga skutecznie zwalczyć trądzik. Co więcej, kwas mlekowy ułatwia walkę z przebarwieniami, łagodzi podrażnienia oraz przyśpiesza proces gojenia się ran. Nie tylko głęboko nawilża, ale również oczyszcza skórę i wykazuje właściwości spowalniające procesy starzenia się. Warto wiedzieć, że kwas mlekowy to naturalny filtr UV. Zastosowanie kwasu mlekowego na włosy sprawia, że będą one błyszczące, lśniące, a skóra głowy będzie zdrowa i odpowiednio nawilżona.