Najlepsze Porady ZdrowieWłaściwości i zastosowanie kwasu mlekowego

Właściwości i zastosowanie kwasu mlekowego

Właściwości i zastosowanie kwasu mlekowego Jogurt naturalny

Kwas mlekowy to substancja, która jest produkowana w organizmie na skutek procesów metabolicznych. Wytwarzany jest przez dobroczynne bakterie Lactobacillus, które żyją w przewodzie pokarmowym oraz pochwie. Wspomniana substancja nie tylko chroni przed szkodliwymi drobnoustrojami, ale również przed bakteriami gnilnymi oraz innymi typami grzybów. Dzięki wskazanym właściwościom wykorzystuje się go w medycynie, np. do zwalczania infekcji intymnych oraz szkodliwych skutków antybiotykoterapii. Często wykorzystuje się również kwas mlekowy w przemyśle kosmetycznym, ponieważ wykazuje dobroczynny wpływ na skórę. W jakich produktach można znaleźć kwas mlekowy i kiedy powinno się go stosować?


Co to jest kwas mlekowy?
Kwas mlekowy to organiczny związek chemiczny, który jest wytarzany w naszym organizmie — to gęsty i bezbarwny płyn o lekko kwaśnym smaku. Źródłem kwasu są bakterie Lactobacilus, dzięki którym nie dochodzi do infekcji grzybicznych oraz bakteryjnych. Co więcej, kwas mlekowy występuje również w mięśniach i powstaje na skutek dużego wysiłku fizycznego. Dzieje się tak, gdy komórki oraz tkanki mają zbyt mało tlenu. Wtedy energia pozyskiwana jest z glukozy, a efektem procesów metabolicznych jest kwas mlekowy — wywołuje on uczucie bólu i zmęczenia, jest on zatem odpowiedzialny za tzw. zakwasy.

Gdzie znajdziemy kwas mlekowy?
Kwas mlekowy znajduje się w niektórych produktach spożywczych, np. kwaśnym mleku, kefirze czy jogurcie naturalnym, żółtym serze czy kiszonych ogórkach.

Zastosowanie kwasu mlekowego w medycynie
Kwas mlekowy często wykorzystywany jest w medycynie oraz przemyśle kosmetycznym. Odgrywa on ważną rolę w zachowaniu równowagi kwasowo-zasadowej oraz utrzymaniu kwaśnego pH jelit, oraz pochwy. Jego niedobory występują zazwyczaj podczas antybiotykoterapii, jak również przewlekłych infekcji czy u osób z osłabioną odpornością, dlatego w takich sytuacjach zalecane jest spożywanie probiotyków z kwasem mlekowym. Kwas mlekowy chroni organizm przed infekcjami. Co więcej, zauważa się znaczną poprawę pracy jelit. Kwas mlekowy wykorzystywany jest w produkcji leków oraz preparatów ginekologicznych. Przywraca prawidłowe kwaśne pH pochwy oraz chroni przed namnażaniem się grzybów i szkodliwych bakterii.

Zastosowanie kwasu mlekowego w kosmetykach
Kwas mlekowy zbawiennie wpływa na włosy oraz skórę — to naturalny składnik kremów, maseczek, peelingów, balsamów, odżywek oraz szamponów. Nie powoduje alergii, za to działa przeciwbakteryjnie oraz detoksykująco. Kwas mlekowy nawilża i regeneruje skórę — zmniejsza ilość wydzielanego sebum oraz pomaga skutecznie zwalczyć trądzik. Co więcej, kwas mlekowy ułatwia walkę z przebarwieniami, łagodzi podrażnienia oraz przyśpiesza proces gojenia się ran. Nie tylko głęboko nawilża, ale również oczyszcza skórę i wykazuje właściwości spowalniające procesy starzenia się. Warto wiedzieć, że kwas mlekowy to naturalny filtr UV. Zastosowanie kwasu mlekowego na włosy sprawia, że będą one błyszczące, lśniące, a skóra głowy będzie zdrowa i odpowiednio nawilżona.

Dodaj komentarz


Najciekawsze porady

Podobne porady - warto przeczytać

Ostatnio komentowane porady

stx21 Ontota NIPDURNE durne noclegi pracownicze w...
od dłuższego czasu używam programu faktura.pl, obsługa jest...
Mi w walce pomogła zmiana materaca na nowy. Stary był źle...
Dla mnie hit to, że Ruskie ogłosiły kary więzienia za...
Tuńczyk jest doskonałym źródłem białka.
Szczoteczka jest barszo ważna, ale moim zdaniem równie istotna...
jak jest gorąco to wychodzą mi żyły na nogach - czy to jest...