Syrop z mniszka lekarskiego jest popularnym napojem, który spożywany jest właśnie w okresie jesiennym. Mniszek lekarski jest powszechnie występującą w Polsce rośliną, która ma dobroczynny wpływ na nasze zdrowie. Mniszek lekarski ma szerokie zastosowanie w medycynie ludowej — najczęściej tworzone są z niego syropy, które łagodzą objawy przeziębienia, a także przyczyniają się do wspomożenia odporności. Czy warto regularnie sięgać po mniszka lekarskiego?
Czym jest mniszek lekarski?
Mniszek lekarski należy do kwiatów z rodziny astrowatych. W Polsce mniszek lekarski znany jest po wieloma nazwami, np. mlecz, dmuchawiec czy wilczy ząb. Korzeń, ziele, liście oraz kwiatostany mniszka stanowią surowiec farmaceutyczny — to we wspomnianych częściach znajdują się substancje aktywne, tj. terpeny. Liście i kwiaty mniszka są bogate we flawonoidy, fenolokwasy, karotenoidy, sole mineralne, witaminę C i witaminy z grupy B. Mniszek leczniczy jest rośliną jadalną, dlatego często jest wykorzystywany do sałatek. Mniszka lekarskiego można również smażyć, gotować lub spożywać w formie soku oraz naparów. Mlecz sprawdzi się również w postaci okładów, kompresów i jako dodatek eteryczny do kąpieli.
Działanie żółciopędne
Wyciąg z mniszka lekarskiego pobudza czynności wątroby, dzięki czemu zwiększa się wydzielanie żółci, która bierze udział w rozkładzie tłuszczów. Mniszek lekarski przyczynia się również do zwiększonego wydzielania kwasu solnego w żołądku — proces trawienny poddawany jest efektywnej stymulacji.
Działanie antyoksydacyjne
W mniszku lekarskim znajdują się związki polifenolowe, które przyczyniają się do hamowania powstawania oraz redukcji wolnych rodników, które mają niszczący charakter względem naszego organizmu.
Działanie przeciwzapalne
Mniszek lekarski wspomaga walkę organizmu z drobnoustrojami. Syrop z mniszka lekarskiego polecany jest do spożywania zwłaszcza dla osób starszych w procesach rekonwalescencji i dla wszystkich w czasach zwiększonej podatności na infekcje.
Działanie hipolipidemiczne
Mniszek obniża poziom tzw. złego cholesterolu, jednocześnie podnosząc dobry cholesterol, co przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania układu sercowo-naczyniowego.
Kto powinien uważać z mniszkiem lekarskim?
W mniszku lekarskim występują substancje goryczkowe, dlatego w niektórych przypadkach jego spożywanie może doprowadzić do nadkwasoty oraz dolegliwości żołądkowych. Osoby szczególnie wrażliwe mogą doznać reakcji alergicznych, np. w postaci wysypki. Przeciwwskazaniem do spożywania mniszka lekarskiego jest kamica dróg żółciowych, niedrożność nerek oraz ich choroby. Mniszka nie powinny również stosować osoby z nadkwasotą oraz chorobą wrzodową. Mniszek może wstępować w interakcje z innymi lekami, dlatego warto skonsultować jego spożywanie z lekarzem.
Syrop z mniszka lekarskiego
Najbardziej popularną formą podania mniszka lekarskiego z pewnością jest syrop, który zaleca się spożywać przy infekcjach dróg oddechowych, a także przy uporczywym kaszlu. Naturalne remedium działa przeciwzapalnie, a jednocześnie dostarcza wielu witamin na walkę z drobnoustrojami. Mniszek lekarski polecany jest również do regularnego spożywania podczas leczenia infekcji dróg moczowych.