Dieta pudełkowa jest rozwiązaniem dla osób, które chcą pozbyć się nadprogramowych kilogramów, ale nie dysponują odpowiednią ilością czasu i cierpliwości - podstawą odchudzania są spożywane regularnie, zbilansowane posiłki dostarczające odpowiednich wartości spożywczych i ilości kalorii. Codzienne ich przygotowywanie wymaga czasu i wcześniejszego planowania. W dzisiejszym szybkim tempie życia, często o to trudno. Dlatego coraz popularniejsze są diety pudełkowe, czyli dietetyczny catering. Na rynku istnieje wiele firm, które oferują dowóz do domu czy pracy jedzenia na cały dzień. Czy jednak taki sposób żywienia sprawdzi się u wszystkich? Poniżej przedstawiamy jego najważniejsze wady i zalety.
Oszczędzanie czasu i motywacja
Największą z nich jest zdecydowanie oszczędność czasu - prócz tego, że nie spędzamy w kuchni długich godzin, nie musimy także samodzielnie wyliczać liczby kalorii (większość firm przygotowuje posiłki pod nasze wytyczne). Ponadto nie musimy właściwie samodzielnie robić zakupów spożywczych, dzięki czemu unikamy pokus w postaci niezdrowych przekąsek i słodyczy. Dieta pudełkowa zapewnia nam także zróżnicowany jadłospis - codziennie jemy coś innego, inaczej niż w przypadku, gdy sami gotujemy. Każdemu nie raz zdarzyło się ugotować większą ilość potrawy i potem jeść ją przez kolejne dni, co może być nużące. Catering dietetyczny to dość wysoki koszt, co może działać na niektórych motywująco, a ustalone na cały dzień menu sprawia, że nie mamy ochoty podjadać pomiędzy posiłkami.
Wysokie koszty i nie zawsze smaczne propozycje
Dieta pudełkowa jest niestety sporym wydatkiem. Dzienny jej koszt to średnio 50 zł. Przy tym, posiłki przygotowywane są masowo, więc nie możemy mieć nigdy stu procent pewności, że w ich skład wchodzą świeże produkty. Ponadto często jest tak, że trzeba skorzystać z usług kilku firm zanim trafi się na tę, której jedzenie rzeczywiście nam smakuje. Nierzadko słyszy się skargi na temat niedoprawienia potraw z cateringu, a także ich niepotrzebnej wymyślności. Dietetycy ostrzegają także przed tym, że dieta pudełkowa nie angażuje klienta tak mocno w zmianę trybu życia na zdrowszy jak samodzielne gotowanie. Może to skutkować tym, że po jej zakończeniu wróci się do kalorycznego, niezdrowego jedzenia. Ostatnią jej wadą jest też to, że potrawy przygotowywane przez catering często dostarczane są w plastikowych, jednorazowych opakowaniach. Nie jest więc to rozwiązanie ekologiczne.