Olej arganowy to olej wytwarzany z ziaren arganii żelaznej - gatunku drzewa występującego jedynie na terenie Maroka. Można wyróżnić dwa rodzaje tego produktu - ciemniejszy, przeznaczony do gotowania oraz jaśniejszy, który świetnie sprawdzi się jako kosmetyk. Produkt ten często nazywany jest "płynnym złotem Maroka", nie tylko ze względu na swoją cenę, ale również właściwości. Opóźnia on procesy starzenia się skory, poprawia pracę układu sercowo-naczyniowe i pomaga w walce z trądzikiem. A to nie jedyne jego właściwości. Jak jeszcze można wykorzystać olej arganowy? Zapraszamy do lektury!
Jak powstaje olej arganowy?
Należy on do najdroższych i najtrudniejszych do kupienia olejów na świecie. Proces jego tłoczenia jest skomplikowany i pracochłonny, a niektórych rejonach Maroka wciąż wykonuje się go ręcznie. Wpływa to na jego cenę - za 100 ml produktu trzeba zazwyczaj zapłacić ok. 50 zł. Olej przeznaczony do użytku w kuchni uzyskuje się z prażonych nasion arganii, a gotowy produkt ma ciemnozłoty kolor i orzechowy aromat. Wersja kosmetyczna natomiast powstaje z ziaren nieprażonych, ma lekko kwaśny zapach oraz jaśniejszą barwę. Koszty produkcji oleju łączą się też z ilością potrzebnych w procesie ziaren - by otrzymać litr oleju, potrzeba ich ok. 35 kg.
Jak stosować olej arganowy w kuchni?
Spożywczy olej arganowy nie tylko nadaje potrawom orzechowy smak i aromat, ale posiada także wyjątkowy wpływ na ludzki organizm. Jest przede wszystkim źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, omega-6 i omega-9. Obniżają one poziom złego cholesterolu i jednocześnie chronią przez chorobami układu krążenia, w tym miażdżycą. Zażywanie olejku poprawi też funkcjonowanie wątroby, nerek i układu odpornościowego. Zmniejsza ryzyko kamicy żółciowej, infekcji grzybiczych i bakteryjnych oraz łagodzi objawy niestrawności. Ponadto wspiera pracę układu nerwowego, może być stosowany w leczeniu chorób Alzheimera i Parkinsona oraz usuwa z organizmu wolne rodniki. By nie utracić tych cennych właściwości, należy pamiętać o stosowaniu go w kuchni wyłącznie na zimno - można go dodawać do mięs i sałatek, sosów i marynat, a nawet deserów.
Właściwości kosmetycznego olejku
Olej arganowy dobroczynnie działa także stosowany jako kosmetyk. Przede wszystkim zawiera on witaminę E, dzięki której spowalnia procesy starzenia się skóry, zapobiega zmarszczkom i spłyca już istniejące. Będzie pomocny przy walce z przebarwieniami, rozstępami i bliznami, również pooperacyjnymi. Przy tym ułatwia leczenie trądziku czy łuszczycy. Szczególnie zalecany jest osobom z cerą dojrzałą i wysuszoną - dogłębnie nawilża i uelastycznia cerę. Może być stosowany jako zamiennik kremu do twarzy, na włosy oraz skórę głowy. Wygładzi włosy, wzmocni ich cebulki i ochroni przed nadmiernym wypadaniem.