Rukola to warzywo, które ostatnimi laty zyskało na sporej popularności — jest idealne do sałatek, jako dodatek na pizzę, a nawet idzie w parze z daniami mięsnymi. Jeżeli jesteś miłośnikiem rukoli, jednakże jej cena w sklepach Cię odstrasza, w poniższym poradniku znajdziesz sposób na wyhodowanie jej w doniczce. Smak rukoli można określić jako lekko ostry, a nawet piekący, dlatego najlepiej podawać ją na świeżo — po obróbkach termicznych stanie się bezsmakowa. W lodówce rukolę maksymalnie można przechowywać od dnia do dwóch dni. Rukola to łatwa w uprawie roślina — jej uprawa nie powinna sprawić Ci zbyt wiele trudu!
Wymagania rukoli
Rukola to warzywo liściaste, które świetnie odnajdzie się zarówno w nasłonecznionym, jak i lekko zacienionym stanowisku. Bezpośrednie słońce może doprowadzić do żółknięcia liści, a zarazem utraty smaku. Najlepiej, aby podłoże było żyzne i przepuszczalne, a odczyn obojętny. Przed posadzeniem rukoli zaleca się nawiezienie ziemi organicznym nawozem, który sprawi, że rukola nie tylko szybko urośnie, ale również zyska na odpowiednich składnikach odżywczych.
Gdzie posadzić?
Rukola to warzywo, które jest dość wytrzymałe, dlatego możesz ją nawet posadzić w ogródku — niskie temperatury nie powinny wyrządzić jej krzywdy. Kolejnym miejscem, w którym można posadzić rukolę, jest doniczka lub plastikowe pojemniki — w domu powinna rosnąć również jak na drożdżach!
Co po wysianiu?
Po wysianiu rukoli nie będziesz musiała czekać zbyt długo na rezultaty — plony zazwyczaj są do zebrania po 6 lub 8 tygodniach. Nasiona rukoli możemy zacząć siać już od połowy/końca marca aż do września, dzięki czemu zapewnisz sobie długi dostęp do świeżych liści rukoli.
Jak podlewać?
Rukolę należy podlewać dość regularnie. Jeżeli rukola nie będzie miała wystarczająco dużo wody, efektem będą rzadsze plony, które w smaku będą niezwykle gorzkie. Pamiętaj, aby pozbywać się wszelkich chwastów, które narosną dookoła twojej rukoli — niezależnie czy została posadzona w doniczce, czy w ogródku. Rukola zazwyczaj nie wymaga nawożenia — wystarczy, że zadbasz, aby warzywo liściaste miało wilgotną ziemię.