Kurkuma jest chętnie używaną w kuchni przyprawą ze względu na swoje właściwości - dodaje ona wielu potrawom unikalnego smaku, a przy tym pozytywnie wpływa na zdrowie. Polecana jest w terapii i profilaktyce nowotworów, a także pomaga osobom cierpiącym na dolegliwości trawienne. Jednocześnie jest to też mocny barwnik, który dodany do jedzenia nada mu egzotycznego, ciepłego odcienia, ale plamy powstałe w czasie jego użytkowania nie są takie proste do usunięcia. Istnieją na to jednak sprawdzone sposoby. Poniżej opisujemy, jak możesz usunąć plamy po tej przyprawie z blatu, ubrań i rąk.
Plamy na ubraniach
Należy się nimi zająć jak najszybciej. Zabrudzoną tkaninę należy namoczyć, polać mydłem w płynie i zostawić na około pół godziny. Po wypłukaniu materiału usuń resztki za pomocą odrobiny białego octu. Innym sposobem jest potarcie plamy przekrojoną cytryną i odłożenie jej na słońce. Po takim wywabieniu ubranie należy normalnie wyprać, tyle razy, ile potrzeba będzie, by plama zniknęła całkowicie. Dopóki żółte zabarwienie nie zniknie, nie susz materiału.
Plamy na blacie
Są nieuniknione w czasie doprawiania potraw kurkumą. Można je usunąć za pomocą specjalnego mleczka do czyszczenia z drobinkami ściernymi lub własnym środkiem czyszczącym składającym się z sody do pieczenia i wody. Plamę należy czyścić tak długo, aż nie zniknie.
Plamy na skórze
Barwnik z kurkumy trzyma się długo również na skórze, chociaż ostatecznie zawsze znika. Proces ten można przyśpieszyć myjąc ręce, wcierając w nie olej lub oliwę i wycierając je ciepłym ręcznikiem.