Wraz z nadejściem pierwszych ciepłych weekendów rozpoczyna się sezon grillowy. Coraz więcej osób chce biesiadować bez konieczności kupowania węgla, rozpałki i pilnowania żaru. Jest to możliwe dzięki grillom gazowym. Nowoczesne, praktyczne i bezpieczne modele podbijają rynek. Na co zwrócić uwagę przy ich wyborze? Sprawdź!
Dlaczego warto wybrać grill gazowy?
Grill gazowy to bardzo dobry wybór dla osób, które cenią sobie szybkość i łatwość przygotowywania potraw na zewnątrz. Grillowanie można rozpocząć niemal za naciśnięciem jednego przycisku. Nie potrzebna jest do tego rozpałka, a w zależności od modelu osiągnięcie odpowiedniej temperatury zajmuje tylko kilka minut. Praktycznie nie wydziela dymu, jest łatwiejszy w utrzymaniu czystości niż grill węglowy, a przygotowane w nim potrawy są zdrowsze. To wszystko sprawia, że coraz więcej osób decyduje się na zakup modelu na gaz.
Dobre grille gazowe – na co zwrócić uwagę?
Przy wyborze grilla na gaz warto zwrócić uwagę na kilka kluczowych elementów.
Przeznaczenie: moc, wielkość i pojemność
Wiadomo, że grille gazowe służą do przygotowywania posiłków na świeżym powietrzu. Wielkość urządzenia powinna być dopasowana do Twojego miejsca grillowania i liczby gości, dla których przygotowujesz jedzenie. Pamiętaj, że im większy sprzęt, tym trudniej będzie go przestawić. Jeśli zamierzasz biesiadować w licznym gronie lub przygotowywać jednocześnie różne potrawy, lepiej wybrać grill z kilkoma palnikami. Poza tym zwróć uwagę na moc. Im większa, tym szybciej ruszt osiągnie odpowiednią temperaturę. To wpływa nie tylko na szybkość nagrzewania, ale także smażenia potraw.
Konstrukcja i materiały
Grill na gaz powinien być wykonany z trwałych i odpornych materiałów, takich jak stal nierdzewna lub aluminium. Ważne jest, aby cała konstrukcja zewnętrzna była solidna, stabilna, złożona z grubych ścianek. Pokrywa musi dobrze przylegać, by zapewnić równomierne rozgrzanie wnętrza.
Podczas zakupu grilla gazowego sprawdź także wykonanie rusztu. Powinien być gruby, ciężki, z jak najmniejszą liczbą spawów, wykonany z materiałów odpornych na wysoką temperaturę – najlepiej z żeliwa. Podobnie jest z palnikami. Ich wysoka jakość, np. ze stali nierdzewnej, odpowiada za szybkie nagrzanie wnętrza grilla i równomierne rozprowadzanie ciepła po potrawach.
Nie można zapomnieć również o aromatyzerach, które pojawiły się w następstwie kamieni lawowych. To one odpowiadają za dobrą dystrybucję ciepła w grillu, odparowują tłuszcz i nadają grillowanym potrawom charakterystyczny smak. Ważne, by zajmowały całą przestrzeń pod rusztem i swoją konstrukcją przypominały zespolone stożki ze stali nierdzewnej.
Elementy dodatkowe
Grille gazowe mogą mieć różne funkcje dodatkowe i wyposażenie, takie jak np. termometr, systemy automatycznego zapalania, pojemniki na tłuszcz, półki, szafki itp. Przy wyborze warto zwrócić uwagę na te elementy, które ułatwią Ci grillowanie i będą dla Ciebie przydatne.
Przy wyborze grilla na gaz warto uwzględnić swój budżet. Ceny takich sprzętów są bardzo zróżnicowane – od kilkuset złotych do kilku tysięcy złotych. Na pewno nie warto oszczędzać na jakości, ponieważ tylko solidny grill gazowy posłuży przez lata.