Zakup ekspresu to decyzja, którą prędzej czy później podejmie każdy miłośnik kawy. Wybór idealnego dla siebie modelu nie jest jednak tak łatwy, jak można by się spodziewać. Na rynku mamy obecnie wiele ekspresów, które różnią się od siebie nie tylko wyglądem i rozmiarem, ale też funkcjonalnością oraz ceną. Wybranie właściwego dla siebie typu łączy się przede wszystkim ze stwierdzeniem, na czym użytkownikowi zależy i jak zamierza swoją kawę przyrządzać. Jakie są w ogóle typy ekspresów i czym się od siebie różnią? Zapraszamy do lektury!
Kawiarka
Zwana też kafeterką lub mokką jest najtańszym i najprostszym rodzajem ekspresu. Składa się z dolnego pojemnika na wodę, na którym osadzono dzbanek z sitkiem na kawę wewnątrz. Parzenie kawy polega na wsypaniu zmielonych ziaren do sitka i nalania wody do dolnej części, po czym skręcenie całości i ustawienie na gazie. Po zagotowaniu się wody, kawa zbiera się w górnym pojemniku. Kawiarki służą do przygotowywania tradycyjnego, włoskiego espresso, są stosunkowo tanie (w zależności od materiału ich wykonania) i nie wymagają szczególnej konserwacji. Czasochłonne za to może wydać się samo przygotowanie napoju (ok. 10 minut) oraz mycie urządzenia.
Ekspres przelewowy
Ten typ ekspresu jest bardzo prosty w obsłudze - zmieloną kawę wystarczy wsypać do pojemnika z filtrem i wcisnąć przycisk, przez co urządzenie zaleje ją wrzątkiem i powoli przesączy na dno dołączonego do ekspresu dzbanka. Kawa ta przypomina w smaku "kawę po turecku" i zawiera więcej kofeiny niż w przypadku użycia modelu ciśnieniowego. Ekspresy przelewowe są dość tanie, długo utrzymują wysoką temperaturę kawy i pozwalają przyrządzić jej większą ilość. W przypadku jednej porcji są jednak niewydajne, wymagają zakupu i czyszczenia filtra, a sam proces przygotowywania kawy zajmuje nawet do piętnastu minut. Dodatkowo nie jest ona tak zdrowa, jak przy przyrządzaniu innymi metodami.
Ekspres kapsułkowy
Ten popularny rodzaj zaliczany jest do automatycznych ekspresów ciśnieniowych. Jego obsługa jest bardzo prosta, podobnie jak utrzymanie go w czystości. By przygotować kawę, wystarczy w odpowiednim miejscu umieścić kapsułkę z kawą, pod dozownik ustawić filiżankę i włączyć urządzenie. Po chwili kawa jest gotowa. Urządzenia tego typu różnią się od siebie pod względem zaawansowania (niektóre posiadają wbudowany spieniacz do mleka), rozmiarem pojemnika na wodę oraz wyglądem. Są dość tanie, z reguły niewielkie i pozwalają na przygotowania wielu rodzajów kawy, w zależności od kapsułek. Wadami tych modeli jest właśnie wysoka cena samych kapsułek, uzależnienie się od jednej marki i dla niektórych osób niewystarczająco dobry smak przygotowywanych napojów.
Ekspres automatyczny
Model ten pozwala na szybkie i proste otrzymanie smacznej, aromatycznej kawy. Ekspresy automatyczne posiadają wbudowany młynek, dzięki czemu mielą ziarna tuż przed przygotowaniem napoju, gwarantując jego najlepszy smak, a także umożliwiają zazwyczaj przygotowanie kilku jej rodzajów, w tym kawy z mlekiem. Z reguły posiadają też intuicyjny, przyjazny panel sterowania, umożliwiający indywidualnie ustawienie parametrów takich jak grubość zmielenia ziaren czy rozmiar kawy. Ich wadą niewątpliwie jest wysoka cena, zazwyczaj dość duży rozmiar i konieczność dodatkowego kupowania środków do konserwacji.