Wokół teflonu, a przede wszystkim naczyń wykonanych z teflonu narosło wiele kontrowersji. Początkowo wyroby teflonowe robiły niemałą furorę i zachwycały oferowanymi właściwościami oraz możliwościami. Jednakże po nagłym bum, przeciwnicy tworzyw sztucznych zaczęli wyciągać na wierzch coraz więcej szkodliwych właściwości teflonu, a konsumenci z ostrożnością zaczęli podchodzić do naczyń wykonanych ze wspomnianego materiału. Obecnie takie naczynia są dalej produkowane i chętnie kupowane. Zatem, czy teflon jest szkodliwy dla naszego zdrowia? Wszelkie twoje wątpliwości rozwiążemy w poniższym artykule!
Co to jest teflon?
Teflon to tworzywo sztuczne, które odkryto w 1938 roku. Powierzchnie pokryte teflonem wykazywały zwiększoną odporność na zadrapania, mechaniczne uszkodzenia oraz korozję. Mniejsze jest również ich ścieranie. Właściwości teflonu wykorzystywano również w czasie prac nad pierwszą bombą atomową. Z biegiem lat teflon znalazł zastosowanie w różnorodnych dziedzinach życia. W Polsce zaczęto z niego produkować nie tylko patelnie, ale również garnki, kubki, a także przybory kuchenne. Teflonowe produkty nie przypalają żywności oraz są łatwiejsze w czyszczeniu. Ich dodatkową zaletą z pewnością jest smażenie produktów bez dodatku tłuszczu, co szczególnie odpowiada osobom, które są na diecie i prowadzą zdrowy tryb życia.
Zalety teflonu
Główną zaletą teflonu jest jego zwiększona odporność na działanie wysokich temperatur oraz wszelakich chemicznych substancji. Patelni teflonowych nie przypalimy i śmiało możemy je myć w zmywarce. Teflon jest niepalny, dlatego nie może doprowadzić do pożaru. Teflon ma właściwości ślizgowe, które zapobiegają przywieraniu potraw, dzięki czemu naczynia wykonywane z teflonu zazwyczaj przewyższają jakością wyroby ceramiczne.
Szkodliwe działania teflonu?
Pomimo wielu pozytywnych cech naczyń wykonanych z teflonu mają one sporo przeciwników. Chociaż wiele osób próbuje wykazać szkodliwe, a nawet rakotwórcze działanie tego tworzywa, to jednak żadne nie zostało do tej pory potwierdzone. Niektórzy badacze przekonują, że substancja- kwas perfluorooktanowy jest wyjątkowy toksyczny i może przyczynić się do rozwoju poważniejszych chorób. W związku z tym, że teflon jest jednym z bardziej odpornych tworzyw na wysokie temperatury i nie wchodzi w reakcje z potrawami, nie wykazano szkodliwych właściwości dla zdrowia. Jeżeli teflon wykazywałby właściwości rakotwórcze, z pewnością nie zostałby dopuszczony do produkcji. Oczywiście, tworzywo sztuczne może wykazywać negatywne działanie, ale wyłącznie, gdy jest poddane niewłaściwej obróbce termicznej.
Jak użytkować naczynia teflonowe?
Podstawą bezpiecznego korzystania z naczyń teflonowych jest umiejętność dbania o nie oraz prawidłowej obsługi. Producenci naczyń teflonowych zapewniają, że jeżeli potrawy są gotowane w bezpiecznych temperaturach (do 250 stopni Celsjusza), nie ma czego się obawiać. Przegrzany teflon może wywołać objawy tzw. grypy na skutek objawów polimerowych. Wyrobów teflonowych nie należy zarysowywać, ponieważ wtedy mogą zacząć przypalać potrawy. Do mycia takiej patelni warto używać gładkiej części gąbki.