By rośliny doniczkowe rozwijały się prawidłowo i były odporne na choroby oraz szkodniki, należy nie tylko je podlewać, ale i zapewnić odpowiednio nasłonecznione stanowisko, dbać o wilgotność powietrza, a także nawozić. Na rynku obecnie jest wiele specjalnych nawozów, które jednak często są drogie, a ich nieumiejętne dawkowanie sprawi, że zamiast wspomóc roślinę, tylko jej zaszkodzą. Dlatego zamiast inwestować od razu w środki chemiczne, warto najpierw wypróbować domowe, ekologiczne nawozy naturalne, które pozyskujemy w czasie naszego codziennego życia. Zainteresowani? Zapraszamy do lektury!
Fusy z kawy
To sposób używany w domach od pokoleń. Po wypiciu kawy sypanej, zamiast wylewać pozostałe na dnie fusy, warto je zmieszać z ziemią w doniczce. Pobudzą one roślinę do życia.
Woda po ziemniakach
To zaskakujący, ale skuteczny sposób na dostarczenie roślinom potrzebnej im skrobi. Po ugotowaniu ziemniaków nie wylewaj wody, ale pozostaw ją do ostygnięcia, a następnie podlej nią swoje rośliny.
Woda ze zbóż
Tak samo zastosować można wodę, w której płukano zboża takie jak na przykład ryż. Zawiera ona między innymi krzem, żelazo, magnez czy fosfor, dzięki którym rośliny będą zdrowo rosnąć.
Woda z akwarium
Zawiera ona substancje, które pobudzają rośliny do wzrostu. Nie należy jej jednak używać częściej niż raz w miesiącu w czasie wiosny lub na początku lata.
Wywar z łupin cebuli
Nawóz wykonany z łupin cebuli jest ekologiczny i pozytywnie wpłynie na wzrost każdej rośliny doniczkowej. Do jego wykonania potrzeba 50 g łupin oraz 2 litrów wody. Mieszankę należy doprowadzić do wrzenia i gotować przez około 8 minut. Następnie pozostawić na trzy godziny do zaparzenia, a gdy nawóz ostygnie, rozpylić na wierzchniej warstwie ziemi. Taka mieszanka dostarczy roślinom potasu, magnezu, żelaza, fosforu czy miedzi. Ponadto łupiny cebuli zawierają witaminę C, E i witaminy z grupy B.