Mikrofalówka jest urządzeniem, które można znaleźć teraz w wielu miejscach, nie tylko domach i mieszkaniach, ale i akademikach czy zakładach pracy. Pomaga ona w szybkim, skutecznym odgrzewaniu jedzenia i często ratuje nas w sytuacjach, gdy potrzebujemy zjeść coś ciepłego, a nie mamy możliwości skorzystać z kuchenki czy piekarnika. Jednocześnie nie należy jeść jedzenia podgrzanego za jej pomocą zbyt często - pozbawia je ona wartości odżywczych i osłabia jego smak. Są też produkty, których w ogóle nie należy w niej podgrzewać, bo ryzykuje to ich roztopieniem, wybuchem lub zniszczeniem urządzenia. Co to za artykuły? Zapraszamy do lektury.
Owoce
Chociaż można się spodziewać, że nikt nie pomyślałby o umieszczaniu owoców w mikrofalówce, zdarzają się takie osoby. Ne należy jednak tego robić. Przykładowo winogrona mogą wybuchnąć, natomiast rodzynki przykleić się do ścian urządzenia i być bardzo trudne do usunięcia.
Ostra papryczka
Jest to produkt, którego też nie poleca się do podgrzewania w mikrofali. Pod wpływem jej działania, składnik odpowiadający za pikantność papryczki, kapsaicyna paruje i po otwarciu drzwiczek dostaje się prosto do naszych błon śluzowych, oczu i gardła. Nie jest to przyjemne doświadczenie, więc warto go unikać.
Jajko
Chociaż niektórzy potrafią ugotować w mikrofalówce jajka lub zrobić z nich jajecznicę, wkładanie surowego lub ugotowanego na twardo jajka do urządzenia jest złym pomysłem. Jego środek szybko stanie się gorący, a pozbawiona ujścia para sprawi, że produkt wybuchnie.
Metal i folia aluminiowa
Żadnego z tych dwóch artykułów nie należy wkładać do mikrofalówki. Mogą one spowodować iskrzenie, a co za tym idzie - zapalenie się podgrzewanego produktu.
Woda
Zagotowywanie wody w kubku w mikrofalówce jest ryzykowne, ponieważ nie ma się pełnej kontroli nad procesem podgrzewania i łatwo może dojść do poparzeń. Bezpieczniejszą opcją jest skorzystanie z czajnika, chociażby elektrycznego.
Niedostosowany plastik
Część plastikowych pojemników nie jest dostosowanych do podgrzewania w mikrofalówce. Dlatego przed włożeniem jakiegokolwiek opakowania do jej wnętrza, należy dokładnie sprawdzić oznaczenia. Inaczej takie tworzywo może się stopić i być trudne w doczyszczeniu.
Gąbka
Włożenie gąbki do mikrofalówki na 30 sekund sprawi, że wszystkie mieszkające w niej bakterie zginą. Jednak unoszący się w czasie tego procesu nieprzyjemny zapach jest trudny do wywietrzenia, dlatego należy zastanowić się, czy nie warto zakupić za parę złotych nowej myjki.