Mrożenie to jeden z najpopularniejszych i najprostszych sposobów na długie przechowywanie produktów spożywczych. Zapobiega to marnowaniu jedzenia, a także umożliwia zrobienie zapasów. Obecnie mrozi się nie tylko mięso, ale także owoce, warzywa, grzyby czy nawet pieczywo. Przedłuża to ich świeżość i daje do nich dostęp także poza sezonem. Jest jednak grupa produktów, które nie nadają się do mrożenia, ponieważ po ociepleniu drastycznie traci swoje właściwości. Czego nie wkładać do zamrażarki? Zapraszamy do lektury.
Surowe ziemniaki
Osoby, które spróbują zamrozić surowe ziemniaki bardzo się zdziwią, ponieważ warzywa te po zamrożeniu staną się czarne. Może się to wydawać dziwne ze względu na mrożone frytki, które można kupić w każdym sklepie, jednak produkty te nie mają wiele wspólnego z surowymi ziemniakami - są wcześniej specjalnie przetwarzane. Wilgoć lodówki także nie będzie przyjazna tym warzywom, dlatego ziemniaki najlepiej
przechowywać w ciemnym, suchym miejscu, na przykład w piwnicy.
Produkty mleczne
Mrożenie produktów mlecznych takich jak śmietana czy twarożek spowoduje ich rozwarstwienie się i zepsucie. Do przechowywania w ten sposób nadają się tylko artykuły takie jak ser żółty, śmietana co najmniej 36% i nieotwierane wcześniej, fabrycznie zapakowane mleko.
Produkty z puszki
Mrożenie kukurydzy czy groszku z puszki, których w całości się nie wykorzystało, to zły pomysł. Produkty te są nasiąknięte dużą ilością zalewy, przez co pod wpływem niskiej temperatury zwiększą swoją objętość i zniszczą swoją strukturę, natomiast po rozmrożeniu otrzyma się z nich puree. Jeśli po przygotowywaniu sałatki czy zupy została resztka produktu, warto ją przelać do słoika wraz z zalewą i szczelnie zakręcić.
Jajka
Jajek nie należy mrozić wraz ze skorupkami, ponieważ te mogą pęknąć, a żółtko stać się gumowate. Ponadto rozmrożone jajka nie nadają się do wypieków. Jeżeli już trzeba je zamrozić, należy je najpierw rozbić, a po rozmrożeniu wykorzystać do jajecznicy czy omletu.
Warzywa i owoce z dużą zawartością wody
Podobnie jak produkty z puszki, warzywa i owoce z dużą ilością wody nie zniosą dobrze zamrożenia. Po ich ogrzaniu otrzyma się bezkształtną, wodnistą masę, która w ostateczności sprawdzi się tylko do przygotowywania koktajli. Do tej grupy produktów nalezą kapusta, ogórek, rzodkiew, arbuz czy winogrona.
Bułka tarta i inne panierki
Panierki należy przechowywać w suchych miejscach - po rozmrożeniu wilgoć sprawi, że się rozmoczą i nie będą nadawać się do użytku.