Piekarnik to jeden z najczęściej używanych sprzętów AGD. Pozwala na przygotowanie wielu pysznych i zdrowych dań i przekąsek. Jego czyszczenie nie należy jednak do najłatwiejszych. Przypalone resztki jedzenia i zaschnięty tłuszcz powodują, że bardzo trudno zabrać się do tego typu porządków. Jednak czyszczenie piekarnika to konieczność. Nie tylko ze względu na jego estetyczny wygląd, ale przede wszystkim na nasze zdrowie. Najważniejsze w utrzymaniu piekarnika w czystości jest jego regularne mycie. Dzięki temu przygotowane w nim potrawy będą smaczne i zdrowe. Aby doprowadzić piekarnik do idealnego stanu wcale nie potrzeba silnych środków chemicznych. Wystarczą domowe sposoby, które nie pozostawią w jego wnętrzu szkodliwych substancji. Jakie to metody?
Roztwór z sody oczyszczonej soli i wody
Doskonałą metodą na umycie piekarnika jest użycie do tego roztworu ze szklanki sody oczyszczonej, 1/3 szklanki soli kuchennej i wody. Najpierw należy piekarnik obficie spryskać samą wodą. Następnie posypać powierzchnię mieszanką soli i sody oczyszczonej. Tak przygotowane wnętrze piekarnika należy pozostawić na całą noc, po czym rano zmyć ciepłą wodą z płynem do mycia naczyń. Do trudnych
zabrudzeń, np. kratki z piekarnika warto użyć wody z amoniakiem. W takim przypadku należy do plastikowego worka wlać wodę z amoniakiem i pozostawić na noc i podobnie jak cały piekarnik następnie umyć wodą z płynem.
Ocet z sodą oczyszczoną i boraksem
Równie dobrze sprawdza się roztwór przygotowany z 3 łyżek boraksu, 1/4 szklanki octu i 1/8 szklanki płynu do mycia naczyń. Wystarczy zmieszać wszystkie składniki z 2 szklankami gorącej wody i nanieść na powierzchnię piekarnika. Następnie wyczyścić przy pomocy miękkiej gąbki i spłukać ciepłą wodą. Tak przygotowana mikstura skutecznie usunie wszystkie zanieczyszczenia i pozostawi piekarnik w idealnej czystości.
Amoniak i soda oczyszczona
Dobrym sposobem jest także skorzystanie z mieszanki wody, amoniaku i sody oczyszczonej. Należy rozgrzać piekarnik do temperatury 200 st C i wyłączyć. Roztwór z amoniaku i wody należy wlać do żaroodpornego naczynia i pozostawić na ruszcie pośrodku piekarnika na całą noc. Rano po wyciągnięciu naczynia należy przetrzeć wszystko wodą z sodą oczyszczoną.
Soda oczyszczona i płyn do naczyń
Bardzo prostą metodą jest wyczyszczenie piekarnika za pomocą sody oczyszczonej i płynu do mycia naczyń. W tym celu należy spryskać wodą całą powierzchnię piekarnika i posypać ją sodą oczyszczoną. Przygotowany w ten sposób roztwór pozostawiamy na noc. Po wytarciu sody i całego brudu z piekarnika należy go doczyścić gąbką nasączoną płynem i ciepłą wodą. Ta metoda pozwoli skutecznie usunąć przypalony tłuszcz i brud.