Rzeżuchę można uprawiać w warunkach domowych przez cały rok, jednak to właśnie na miesiące wiosenne, a w szczególności okres Świąt Wielkiej Nocy przypada szczyt jej popularności. Roślina ta stanowi nieodłączny symbol wielkanocnego stołu, a także jest cennym źródłem witamin dla naszego organizmu. Rzeżucha posiada wyrazisty smak, dzięki czemu jest doskonałym dodatkiem do kanapek, sałatek oraz jajek na twardo. Dodatkowo jej wyhodowanie jest banalnie proste!
Jak posadzić rzeżuchę?
Do posadzenia rzeżuchy potrzebujemy torebki z jej ziarnami. W okresie wiosennym dostaniemy ją w każdym sklepie ogrodniczym, a także w wielu supermarketach na dziale z nasionami. Dodatkowo niezbędna będzie wata oraz naczynie, w którym zasadzimy rzeżuchę. Może to być zwykły talerzyk lub tacka. Jeżeli chcemy jednak wykorzystać rzeżuchę jako ozdobę na wielkanocny stół, użyjmy dekoracyjnej miseczki. Naczynie należy wyłożyć grubą warstwą uprzednio zwilżonej waty. Jeżeli chcemy wyhodować rzeżuchę w formie zielonej górki, wystarczy odwrócić miseczkę do góry dnem i oblepić ją wilgotną watą. Następnie należy wysypać nasiona rzeżuchy, uważając aby zachować odpowiedni odstęp między nimi. Nasiona nie powinny na siebie nachodzić, ani być zbyt daleko od siebie - powstaną wtedy nieestetyczne luki. Posianą rzeżuchę umieszczamy w nasłonecznionym miejscu, na przykład na okiennym parapecie.
Ile rośnie rzeżucha?
Wzrost tradycyjnej rzeżuchy trwa około 7 dni. Pierwsze nasionka kiełkują zazwyczaj już po 2 dniach, jeżeli jednak chcemy cieszyć się okazałą, zielona łączką w okresie Świąt Wielkiej Nocy, należy wysiać rzeżuchę odpowiednio wcześniej. W okresie wzrostu należy regularnie ją nawadniać i pilnować, aby wata była wilgotna. Do podlewania najlepiej sprawdzi się zraszacz. Jeżeli go nie mamy, możemy użyć naczynia z wodą, należy jednak zachować ostrożność, ponieważ zbyt mocny strumień może połamać delikatne łodyżki rzeżuchy. Warto pamiętać również, aby co jakiś czas obracać naczynie w stronę słońca. Kiełki nie będą wtedy rosły nachylone wyłącznie w jednym kierunku.
Jak wykorzystać rzeżuchę?
Rzeżucha pięknie będzie prezentować się na wielkanocnym stole. Na "łączce" rzeżuchy można umieścić ozdoby w postaci zajączka, baranka czy pisanek. Rzeżucha stanowi również świetny i zdrowy dodatek do potraw. Jest bogatym źródłem witaminy C, A, B1 oraz wielu składników odżywczych i minerałów. Warto zatem dodawać ją do kanapek oraz sałatek. Świetnie sprawdzi się również jako dodatek do jajek oraz mięs.