Wbrew pozorom nie tylko ludzie zmagają się z różnymi alergiami. Mogą one dotykać także naszych czworonożnych ulubieńców. Najczęściej przyczyną powstawania alergii jest zawarte w pożywieniu białko, a zwłaszcza jego duże cząsteczki. Są one przez organizm psa odczuwane jako intruz, którego trzeba się pozbyć. Pokarmem, który uczula, jest zazwyczaj wołowina oraz produkty mleczne i zbożowe. Jak jednak rozpoznać alergię u naszego ulubieńca i jak sobie z nią radzić? Zapraszamy do lektury.
Jak rozpoznać alergię u psa?
Nie jest to niestety łatwe zadanie. Objawy alergii często mylone są z atopowym zapaleniem skóry, ponieważ ich symptomy są podobne - u psa pojawiają się świąd, zaczerwienienie i wypryski. Prowadzą one do tego, że czworonóg często się drapie, wygryza skórę między opuszkami łap i może nawet zacząć tracić sierść. Alergii czasem towarzyszy także nietolerancja pokarmowa. Organizm nie wytwarza wtedy odpowiedniej ilości enzymu trawiennego, co sprawia, że niestrawione pokarmy zalegają w jelitach, co powoduje wzdęcia i biegunkę. Należy też pamiętać, że alergia może dać o sobie dopiero po latach spożywania uczulającego pokarmu.
Co dalej?
Trudno jest także stwierdzić, na co dokładnie pies jest uczulony - nawet badania krwi i skóry nie dadzą na to pytanie jednoznacznej odpowiedzi. Najlepszą metodą na określenie alergenu jest zastosowanie diety eliminacyjnej. Polega ona na konsekwentnym eliminowaniu z jadłospisu ulubieńca potencjalnie uczulających składników i obserwację reakcji organizmu. Zalecane jest oczywiście stosowanie jej we współpracy z weterynarzem. Zazwyczaj po 2-3 miesiącach powinniśmy już wiedzieć, co uczula naszego pupila.
Czym karmić psa-alergika?
Jego dietę warto skonsultować z lekarzem, który doradzi najlepsze rozwiązanie. Należy pamiętać, by pies nie dostawał żadnych "ludzkich" przekąsek oraz by sprawdzać składy także psich przysmaków. Ponadto warto wybierać karmę, w której białka zostały rozdrobnione na aminy i peptydy.