W ostatnim czasie dużą popularność zyskał nurt "zero waste", który zachęca do tego, aby kupować mniej rzeczy w plastikowych opakowaniach. Dotyczy to przede wszystkim zakupów spożywczych. Coraz chętniej wybierane są więc produkty na wagę, które klienci pakują do własnych, wielorazowych woreczków, zamiast do plastikowych reklamówek. Na zachodzie można już nawet spotkać sklepy, w których wszystko można kupić właśnie na wagę. To bardzo dobry znak, że ludzie stają się coraz bardziej świadomi i chcą ograniczyć produkcję śmieci i zanieczyszczenie środowiska. Niektóre produkty bez opakowań mogą jednak tracić swoją wartość, a nawet być szkodliwe dla zdrowia. Jakiej żywności sprzedawanej na wagę powinniśmy więc unikać?
Orzechy
Orzechy zawierają dużo tłuszczu i kalorii. Muszą więc być przechowywane w odpowiedniej temperaturze i posiadać ograniczony dostęp do tlenu. W przeciwnym przypadku zaczną jełczeć. Kupując orzechy w szczelnie zamkniętych opakowaniach będziemy mieć pewność, że nie zaszedł proces utleniania, a produkt jest pełnowartościowy. Zachowają również swój naturalny aromat, który mogą utracić wchłaniając inne zapachy z otoczenia. Jeśli chcemy jednak kupić orzechy na wagę, wybierzmy takie, które są przechowywane w zamkniętych pojemnikach, najlepiej ze szkła. Z orzechów, które przechowuje się w workach lub lub otwartych plastikowych pojemnikach, lepiej zrezygnować.
Mąka
Obecnie rzadko kupuje się mąkę na wagę. Jeśli jednak zdecydujesz się na taki krok, to powinieneś liczyć się z tym, że mąka może być stęchła. Dodatkowo w nieszczelnie zamkniętych produktach zbożowych mogą znajdować się larwy moli spożywczych, które możemy nieświadomie przynieść do domu. Wybierajmy zatem mąki, które są szczelnie zapakowane i nie zapominajmy o tym, aby w domu również zadbać o prawidłowy sposób ich przechowywania - w zamykanych pojemnikach bądź słoikach.
Mielone mięso
Często zdarza się, że kupujemy mięso w masarni i prosimy aby zmielone zostało na miejscu. Tym samym popełniamy duży błąd. W maszynach do mielenia używanych w sklepach mieli się różne gatunki mięs. Ponadto urządzenie jest w użytku przez cały dzień, a myje się je niestety tylko raz w ciągu dnia. Stwarza to więc idealne warunki do rozwoju bakterii i sprawia, że wartość mikrobiologiczna mięsa drastycznie spada. Lepszym rozwiązaniem jest więc kupowanie mięsa mielonego paczkowanego, ponieważ jego obróbka jest stale kontrolowana. Najlepszym wyjściem jest jednak zaopatrzenie się we własną maszynkę, aby móc mielić mięso samodzielnie.
Kawa i herbata
Kupowanie kawy i herbaty na wagę jest ostatnio dość popularne. Decydując się na nie musimy jednak zwrócić uwagę na to, w jaki sposób przechowuje się je w sklepach. Prawdziwi smakosze kawy wiedzą, że musi być ona przechowywana w zamkniętej puszcze. W przeciwnym razie ziarenka szybko utracą swój wyjątkowy aromat. Ta sama zasada dotyczy również herbaty. Wystawiona na działanie powietrza szybko zwietrzeje.