Zima to czas, kiedy nie mamy już tak dużego dostępu do warzyw jak w czasie innych pór roku. Z tego powodu wiele osób decyduje się na zimowanie swoich plonów. Musi się ono jednak odbywać w odpowiednich warunkach - inaczej zapasy się zepsują lub stracą swoje wartości odżywcze. Sam proces nie jest skomplikowany - jego najważniejszym punktem jest odpowiednie przygotowanie warzyw i miejsc, w których będą przechowywane. Jak się do tego zabrać? Które produkty można zimować przez wiele miesięcy? Poniżej odpowiadamy na te pytania.
Które warzywa można przechowywać przez długi czas?
Nie wszystkie gatunki nadają się do długotrwałego zimowania. Najlepiej sprawdzą się późne odmiany plonów - jeśli nie zasialiśmy ich samodzielnie, warto rozejrzeć się za nimi na różnych targach. Następnie należy przeprowadzić selekcję wybranych egzemplarzy. Odrzucone powinny zostać te z oznakami chorób i uszkodzeń mechanicznych, a także wszystkie miękkie i przejrzałe. Wśród roślin, które można przechowywać przez długi czas znajdują się te korzeniowe - buraki, seler i pietruszka, które wytrzymają nawet rok. Długą trwałość posiada także cebula, czosnek, chrzan i ziemniaki. Przez około pół roku przechowywać możemy dynię, kalafiory i cukinię. Niestety, inne popularne warzywa, takie jak pomidory, szpinak, ogórki czy fasolka szparagowa można zimować maksymalnie trzy tygodnie.
Jakie warunki zapewnić zimowanym warzywom?
By warzywa przetrwały zimę, potrzebują odpowiedniej temperatury powietrza i jego wilgotności. Gatunki korzeniowe potrzebują wysokiej wilgotności na poziomie 95%, natomiast przy przechowywaniu cebuli i czosnku nie powinna ona przekraczać 75%. Jeśli chodzi o wybór miejsca, to do zimowania roślin świetnie sprawdzą się strych, piwnica czy nieogrzewany garaż. Ważne, by temperatura nie spadała w nich poniżej zera. Większość warzyw nie potrzebuje specjalnych wymagań w przypadku samego ich przechowywania. Korzenie i bulwy można ułożyć luzem lub w drewnianych skrzynkach, a by zapobiec ich obsychaniu, można je osłonić folią lub przysypać wilgotnym piachem. Cebula i czosnek z kolei powinny być wcześniej podsuszone - splecione w tzw. warkocze najpierw należy powiesić w suchym miejscu, a potem przenieść do piwnicy czy na strych.
A gdy nie ma się strychu lub garażu?
W przypadku gdy nie ma się możliwości przechowywania warzyw we wspominanych miejscach, warzywa można zimować też na balkonie. W tym celu trzeba użyć dużej, drewnianej skrzyni, której dno i boki obłoży się warstwą styropianu o grubości 10 cm bądź grubą warstwą słomianych mat. Warzywa wstawiamy do niej w mniejszym skrzynkach wyścielonych folią. Funkcję dodatkowego izolatora może spełnić piach, którym przysypiemy całość.