Nierzadko jest tak, że od mamy, cioci lub babci dostajemy słoiki z przeróżnymi przetworami - dżemami, marynowanymi warzywami czy sokiem, jednak kiedy nadchodzi moment ich otwarcia i poczęstowania się, powstaje problem - nakrętka nie chce za żadne skarby ustąpić. Jeśli nie posiadamy specjalnego urządzenia do otwierania słoików, warto pomyśleć nad kreatywnym rozwiązaniem tego problemu. Poniżej przedstawiamy parę sposobów na otwarcie upartego słoika bez użycia otwieracza.
Nóż
Jest to powszechna metoda, która pozwala na rozszczelnienie wieka i jego łatwe zdjęcie. Solidnym nożem do masła należy podważyć boki pokrywki. Wadą tego sposobu jest to, że niszczy on nakrętkę i uniemożliwia ponowne z niej skorzystanie.
Dziurka w wieczku
Jeśli nie zależy nam na zakrętce, można ją delikatnie przedziurawić - w ten sposób odessie się i łatwo będzie ją odkręcić.
Guma
Częstym problemem przy otwieraniu słoików są ślizgające się po nich dłonie. By poprawić ich przyczepność, warto włożyć gumowe lub lateksowe rękawiczki, które zapewnią lepszy uchwyt. W tej roli sprawdzą się także na przykład gumki recepturki nałożone na wieko i sam słoik.
Odbijanie nakrętki
Popularnym sposobem na otwarcie słoika jest też luzowanie jego nakrętki przez kilkukrotne uderzenie dłonią w dno słoika. Można również odwrócić słoik do góry dnem i uderzyć mocno zakrętką kilka razy w podłogę.
Woda
W odkręceniu słoika może pomóc także trzymanie go przez minutę pod lub włożenie na jakiś czas do gorącej wody.
Kręcenie
Jedną z metod jest również postawienie słoika na stole do góry dnem i zataczanie nakrętką kręgów, dociskając ją do blatu. Można zabezpieczyć powierzchnię przed uszkodzeniem ściereczką.