Awokado pomimo tego, że wyróżnia się sporą liczbą kalorii, to jednak pełne jest cennych wartości odżywczych. Powszechnie jest uznawane za jeden z najzdrowszych pokarmów rosnących na naszej planecie. Jego regularne spożywanie pomaga utrzymać zdrowie naszego organizmu. To niejako naturalny środek profilaktyczny przed rozwojem wielu chorób, a także doskonały naturalny kosmetyk. Awokado zawiera ponad 25 ważnych składników odżywczych (witaminy A, B, C, E i K, oraz potas, żelazo, miedź, magnez i fosfor). Posiada znaczący potencjał energetyczny oraz znaczne ilości rozpuszczalnego, oraz nierozpuszczalnego błonnika.
1. Wspomaga serce
Awokado zwiera duże pokłady witaminy B6 oraz kwasu foliowego, które przyczyniają się do regulacji prawidłowego poziomu homoscysteiny, którego anomalie mogą doprowadzić do rozwoju poważnych chorób. Zawarte w nim składniki są również pomocne, jeśli chodzi o odpowiedni poziom cholesterolu. Tłuszcze jednonienasycone, witamina E oraz glutation wspomagają utrzymanie mięśnia sercowego w odpowiedniej kondycji.
2. Reguluje poziom cukru we krwi
Kombinacja dużych ilości jednonasyconych kwasów tłuszczowych i błonnika pokarmowego jest szczególnie przydatna w problemach z wysoką zawartością cukru we krwi czy cukrzycą. Regularne spożywanie awokado wspomaga zapobieganie lub odwracanie odporności insulinowej.
3. Wpływa na poprawę wzroku
O skuteczności działania na aparat wzroku decyduje przede wszystkim liczna zawartość błonnika, karotenoidów oraz luteiny. Luteina to antyoksydant, który chroni oczy przed uszkodzeniami wywołanymi stresem oksydacyjnym prowadzącym do słabego wzroku, zaćmy czy zwyrodnienia plamki żółtej.
4. Pomaga w trawieniu
Zawarte w awokado składniki odżywce oraz liczne enzymy pomagają zmniejszać w żołądku stany zapalne. Awokado zapewnia delikatnym powierzchniom żołądka lepszy komfort pracy, co pozwala na poprawę pracy całego układu trawiennego oraz zwiększa wchłanianie wartości odżywczych. Pomaga także w zapobieganiu zaparciom oraz wspomaga proces utraty nadmiernej wagi ciała.
5. Zmniejsza nieprzyjemny efekt nieświeżego oddechu
Awokado stanowi jeden ze składników diety, które umożliwiają redukcję efektu przykrego oddechu, ponieważ wspomaga ono usuwanie rozkładu w układzie trawiennym, które bywa jedną z przyczyn nieświeżego odoru z ust.
6. Spowalnia proces starzenia
Owoce jest bogatym źródłem glutationu, które wykazuje silne właściwości przeciwutleniające. Wspomaga proces usuwania toksyn z organizmu, a także wzmacnia jego system immunologiczny. W praktyce przyczynia się do niwelowania negatywnych skutków powstawania w organizmie wolnych rodników. Wpływa nie tylko na spowolnienie występowania zmarszczek, ale również zapobiega rozwojowi chorób serca i nowotworów.
7. Obniża stany depresyjne kobiet w ciąży
Wysoka zawartość kwasu foliowego, który znajduje się w awokado, szczególnie polecana jest wszystkim kobietom w ciąży. Odpowiednia jego dawka pozwoli zredukować wszelkie stany depresyjne oraz wahania nastroju.
8. Pomaga przy bólach głowy
Jeśli boli Cię głowa, zjedz łyżeczkę miąższu awokado. Owoce zawiera naturalną substancję przeciwbólową, czyli tzw. kwas salicylowy. Dodatkowo w jego składzie możemy znaleźć magnez oraz wapń, które zmniejszą poziom stresu oraz wpływają na uwolnienie serotoniny („hormon szczęścia”).
9. Zapewnia ochronę przed rozdwajaniem końcówek
Wcierany w skórę głowy owoc awokado, pobudzi do wzrostu cebulki włosowe, a to wszystko dzięki poprawieniu krążenia krwi i lepszemu odżywieniu. Stosowany na całej długości włosów nada im elastyczności oraz skutecznie ochroni przed łamliwością.
10. Usuwa martwy naskórek
Awokado to doskonały dodatek do wielu peelingów i scrubów do ciała. Podczas zabiegów jego składniki aktywne głęboko wnikają w skórę i przywracają właściwy poziom odżywienia. Zawarty w owocu kwas aminoglutaminowy doskonale oczyszcza skórę oraz zapewnia jej naturalną ochronę przed trudnymi czynnikami środowiskowymi.