Jesteś miłośnikiem pikantnych potraw, jednak ugotowana potrawa wyszła Ci zbyt ostra? W tym poście dowiesz się, co zrobić, żeby zredukować poziom pikantności i nie wyrzucić swojego posiłku do kosza. Gwarantujemy, że każdą potrawę da się uratować! Dzięki kilku skutecznym sposobom usuniesz pikantny aromat, jeśli niechcący wsypałaś zbyt dużą ilość pieprzu lub papryki chilli.
1. Dodaj większą ilość składników
Jest to jeden z najłatwiejszych sposobów, jednakże nie zawsze da się go zastosować. Jeśli danie emanuje pikantnością, dodaj do niego składniki, które złagodzą ich smak. W przypadku pikantnej zupy warto dolać więcej buliony lub wody. Natomiast jeśli zbyt mocno przyprawiliśmy ryż lub makaron, dodaj do sosu niewielką ilość pokrojonej w cienkie plastry słodkiej papryki.
2. Wykorzystaj nabiał
Woda nie ugasi palenia, którego doświadczasz podczas jedzenia ostrego jedzenia. Znacznie skuteczniejsze okazuje się mleko, które wiąże się z cząsteczkami kapsaicyny i niweluje jej moc. Podobnie sytuacja będzie wyglądała w przypadku nazbyt doprawionych dań. Jeśli nie chcesz zmieniać konsystencji potrawy, mleko zastąp gęstą śmietaną. Ciekawym pomysłem jest wykorzystanie nabiału jako element dekoracyjny potrawy, który dodatkowo będzie niwelował pikantny smak.
3. Pikantne zrównoważ słodkim
Do potrawy dodaj cukier lub mieszankę miodu z sosem sojowym. Innowacyjnym pomysłem będzie również wykorzystanie pomidorów, których naturalnie słodki smak neutralizuje nadmiar pikantnych przypraw.
4. Odrobina octu lub soku z cytryny
Miks słodko-kwaśny zbawiennie wpłynie na zbytnio przyprawioną potrawę. Kilka kropel soku z cytryny, limonki lub octu balsamicznego zneutralizuje ostry smak.