09.02.2024

4 skuteczne sposoby na uratowanie ostrej potrawy

4 skuteczne sposoby na uratowanie ostrej potrawy

Ocena artykułu

Na podstawie 3 opinii
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
autor
Autor artykułu
Karolina Wiśniewska
Karolina jest redaktorem portalu najlepsze-porady.pl, specjalizującym się w tematach związanych z domem i ogrodem. Jej artykuły zawierają praktyczne porady dotyczące aranżacji wnętrz, pielęgnacji roślin, oraz organizacji przestrzeni wokół domu.
Udostępnij

Jesteś miłośnikiem pikantnych potraw, jednak ugotowana potrawa wyszła Ci zbyt ostra? W tym poście dowiesz się, co zrobić, żeby zredukować poziom pikantności i nie wyrzucić swojego posiłku do kosza. Gwarantujemy, że każdą potrawę da się uratować! Dzięki kilku skutecznym sposobom usuniesz pikantny aromat, jeśli niechcący wsypałaś zbyt dużą ilość pieprzu lub papryki chilli.


1. Dodaj większą ilość składników
Jest to jeden z najłatwiejszych sposobów, jednakże nie zawsze da się go zastosować. Jeśli danie emanuje pikantnością, dodaj do niego składniki, które złagodzą ich smak. W przypadku pikantnej zupy warto dolać więcej buliony lub wody. Natomiast jeśli zbyt mocno przyprawiliśmy ryż lub makaron, dodaj do sosu niewielką ilość pokrojonej w cienkie plastry słodkiej papryki.

2. Wykorzystaj nabiał
Woda nie ugasi palenia, którego doświadczasz podczas jedzenia ostrego jedzenia. Znacznie skuteczniejsze okazuje się mleko, które wiąże się z cząsteczkami kapsaicyny i niweluje jej moc. Podobnie sytuacja będzie wyglądała w przypadku nazbyt doprawionych dań. Jeśli nie chcesz zmieniać konsystencji potrawy, mleko zastąp gęstą śmietaną. Ciekawym pomysłem jest wykorzystanie nabiału jako element dekoracyjny potrawy, który dodatkowo będzie niwelował pikantny smak.

3. Pikantne zrównoważ słodkim
Do potrawy dodaj cukier lub mieszankę miodu z sosem sojowym. Innowacyjnym pomysłem będzie również wykorzystanie pomidorów, których naturalnie słodki smak neutralizuje nadmiar pikantnych przypraw.

4. Odrobina octu lub soku z cytryny
Miks słodko-kwaśny zbawiennie wpłynie na zbytnio przyprawioną potrawę. Kilka kropel soku z cytryny, limonki lub octu balsamicznego zneutralizuje ostry smak.

Opinie na temat artykułu

Średnia ocena
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
(3)
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
Śmietana jest najlepsza do ostrej zupy :) - najlepsza taka kwasna
~~arro
09.02.2024
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
Najlepsze porady Kulinarne Czy porada 4 skuteczne sposoby na uratowanie ostrej potrawy przydała Ci się ? Może masz jakiś inny pomysł lub poradę na tema 4 skuteczne sposoby na uratowanie ostrej potrawy? Jeżeli tak proszę dodaj swoją poradę w tematyce wypoczynek w komentarzu
~Porada 4 skuteczne sposoby na uratowanie ostrej potrawy
09.02.2024
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
Doskonały smak
~4 skuteczne sposoby na uratowanie ostrej potrawy
09.02.2024
Zamknij
Twoja prywatność
Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Informacje te wykorzystywane są tylko do celów statystycznych w celu usprawnienia działania serwisu.
Zaakceptuj
Polityka prywatności