Weganizm to sposób żywienia wykluczający z jadłospisu wszelkie produkty pochodzenia zwierzęcego, a więc w odróżnieniu od wegetarianizmu nie tylko mięso, ale i jajka, nabiał, ryby czy miód. Dieta ta staje się coraz bardziej popularna - niektórzy decydują się na nią ze względów zdrowotnych, inni wyrażają w ten sposób swój sprzeciw wobec wykorzystywaniu zwierząt, a ostatnio coraz więcej osób wybiera ją w trosce o środowisko naturalne. Przemysł mięsny jest bowiem jedną z głównych przyczyn globalnego ocieplenia. Często jednak osoby, które rozważają przejście na dietę roślinną, nie wiedzą, w którym miejscu zacząć i widzą ten sposób żywienia jako same restrykcje. Poniżej przedstawiamy pięć wskazówek, które mogą okazać się dla nich pomocne.
Przygotuj się
Jeśli zamierza się przejść na dietę roślinną, warto się do tego przygotować. Weganizm często wiąże się z wprowadzeniem do jadłospisu wielu nowych produktów, które się wcześniej omijało, dlatego też warto się w nich rozeznać. Wbrew pozorom weganizm to nie tylko warzywa i owoce, ale też warzywa strączkowe, ziarna, orzechy i pestki. Dobrze jest więc zapoznać się z wartościami odżywczymi, które one dostarczają, w jakich proporcjach należy je spożywać, by dieta była dobrze zbilansowana oraz gdzie najlepiej jest je kupować. W tym ostatnim celu najlepiej jest poświęcić chwilę czasu na przejście się po okolicznych marketach, sklepach i targach, i sprawdzić jaki produkt w którym miejscu można najkorzystniej kupić.
Zacznij łagodnie
Istnieją osoby, które są w stanie zmienić sposób żywienia z dnia na dzień i w jednym momencie zrezygnować z produktów zwierzęcych. Dla wielu jednak lepszą opcją będzie stopniowe eliminowanie produktów zwierzęcych. W tym celu można więc na przykład w jednym tygodniu zrezygnować z czerwonego mięsa, w drugim z drobiu i ryb, w trzecim z jajek itd. Dobrym sposobem jest też wzięcie udziału w jednym z dostępnych licznie w Internecie wyzwań. Mogą one dotyczyć zarówno poszczególnych posiłków (np. tydzień wegańskich śniadań) lub całej diety (miesiąc bez produktów zwierzęcych). Tego typu wyzwania pomagają w budowaniu pewności siebie i rozeznania w temacie, i często pozostają z uczestnikiem po upływie określonego czasu.
Grunt to prostota
Tym, co może odstraszyć osoby, które planują przejście na weganizm jest wielość dostępnych przepisów, często skomplikowanych i wymagających trudnych do znalezienia składników. Wykwintne zamienniki mięsa, sera czy mleka również mogą skomplikować początkującym weganom życie. Tymczasem na początku swojej drogi warto zacząć od prostych, ale zróżnicowanych posiłków i stopniowo przyzwyczajać się do nowych smaków. Dobrym rozwiązaniem jest też weganizowanie swoich ulubionych dań - zmiana diety wcale nie znaczy, że trzeba zrezygnować z tego, co się lubi.
Czytaj etykiety
Coraz więcej firm ułatwia weganom życie, umieszczając na opakowaniach znaczki informujące o tym, że produkt pozbawiony jest składników odzwierzęcych. Wciąż jednak pierwsze dni weganizmu spędzi się w większości na wczytywaniu się w etykiety. Warto więc zaznajomić się z tym, które nazwy odpowiadają jakiemu składnikowi. Oprócz mięsa, jaj czy mleka weganie unikają także takich składników jak żelatyna, laktoza czy białka jajek.
Bądź dla siebie dobry
Przejście na weganizm to duża zmiana w stylu życia i nie należy zniechęcać się oraz denerwować, gdy popełni się błędy lub nieświadomie zje coś pochodzenia zwierzęcego. Każdemu zdarzają się potknięcia, a wszystkie uczą czegoś nowego, dlatego warto pozostać dla siebie miłym. Warto też pamiętać o tym, żeby nie "nawracać" na siłę wszystkich wokoło. Choć pokusa przekonania otoczenia do weganizmu jest duża, zamiast namawiać innym i wytykać im spożywanie mięsa czy mleka, warto pokazać wszystkie jego zalety i być może przygotować dla nich wegański obiad. A nuż sami się przekonają?