Czerwone wino jest z pewnością jednym z najpopularniejszych trunków — pije się je zarówno do posiłków, jak i w celu zrelaksowania się. Wspomniany trunek nie tylko rozluźnia, ale również wykazuje liczne właściwości prozdrowotne dla naszego zdrowia. Wzmacnia odporność, jak również pozytywnie wpływa na układ krążenia i serce. W poniższym tekście przedstawimy Ci, dlaczego warto pić czerwone wino regularnie — oczywiście w umiarkowanych ilościach!
1. Pomaga w utrzymaniu zgrabnej sylwetki
Alkohol to puste kalorie? Oczywiście, ale w dużych ilościach. Wypicie lampki czerwonego wina przed posiłkiem w naturalny sposób napełni żołądek, dzięki czemu nie zjesz zbyt dużej porcji. W taki sposób hamujesz się przed nadmiernym podjadaniem i objadaniem się.
2. Podnosi poziom dobrego cholesterolu
Pamiętaj, żeby nie przesadzić z ilością wypitego wina, ponieważ może na tym ucierpieć Twoje samopoczucie.
3. Zmniejsza cukier
Czerwone wino jest sprzymierzeńcem cukrzyków, chociaż na ogół nie zaleca się im spożywania alkoholu. Kieliszek czerwonego wina spożyty do obiadu pomoże kontrolować oraz ustabilizować poziom cukru we krwi — dotyczy to chorych na cukrzycę typu drugiego.
4. Dobrze wpływa na układ krążenia
W winie znajdują się związki zwane antocyjanami, które pochodzą z winogron. Stymulują one organizm do wydzielania tlenku azotu, który chroni organizm przed powstawaniem chorób krążenia.
5. Łagodzi objawy depresji
Czerwone wino hamuje rozwój depresji oraz znacznie łagodzi jej objawy. Badania ujawniły, że dieta śródziemnomorska połączona z kieliszkiem wina może zapobiec jesiennej chandrze.
6. Opóźnia procesy starzenia się
Wino to produkt, który hamuje procesy starzenia. Oczywiście nie zagwarantuje on wiecznej młodości, ale może pozytywnie wpłynąć na organizm oraz nasz wygląd. Za opóźnienie starzenia się odpowiadają antyoksydanty, których w winie jest bardzo dużo. Nie tylko działają one przeciwzapalnie, ale również usuwają wolne rodniki, które sprzyjają rozwojowi nowotworów.
Opinie na temat artykułu
Nowe artykuły




Losowe artykuły



