Mało jest na świecie miejsc, w którym zupy cieszą się tak wielką popularnością jak w Polsce. Cudzoziemcy, którzy odwiedzają nasz kraj, zawsze zajadają się barszczem, żurkiem i jarzynową. A my? Okazuje się, że często nie doceniamy naszych zup, uważając je za nudne i trudne do przygotowania. Nic bardziej mylnego! W jaki sposób pyszna, rozgrzewająca zupa może odmienić Twoje życie jesienią? Oto 7 powodów, które uświadomią Ci, dlaczego warto jeść zupy – zwłaszcza jesienią i zimą!
1. Rozgrzewająca zupa na jesień wzmacnia odporność
W chłodne dni – zwłaszcza wtedy, gdy przez dłuższy czas musimy przebywać na zimnie – układ odpornościowy staje przed poważnymi wyzwaniami. Wymaga on wówczas szczególnej troski: chłód, deszcz i przeszywający wiatr mogą mieć negatywny wpływ na jego pracę. Po powrocie do domu warto więc zjeść coś ciepłego, co rozgrzeje Cię od środka i przywróci organizmowi równowagę. Cieplutki krupnik, grochówka czy zupa kalafiorowa spełniają się w tej roli znakomicie!
2. Pyszna warzywna zupa dostarczy Ci witamin
Warto też pamiętać, że rozgrzewająca zupa stanowi pokaźną porcję witamin i minerałów. Pływa w niej bowiem mnóstwo warzyw, które są ich najlepszym i najłatwiej przyswajalnym źródłem. Jarzyny – zarówno świeże, jak i mrożone – tracą tylko niewielką część swoich dobroczynnych właściwości podczas gotowania. Pełen warzyw talerz barszczu ukraińskiego czy zupy jarzynowej z pewnością więc doda Ci wigoru.
3. Rozgrzewająca zupa pomaga walczyć z przeziębieniem
W okresie jesienno-zimowym, mimo iż dokładamy wielu starań, by wspierać odporność, przytrafiają nam się czasem różne infekcje dróg oddechowych. Co może nas wtedy postawić na nogi? Rozgrzewająca zupa na przeziębienie nie ma sobie równych – zapewnia (jak już wspomnieliśmy) zastrzyk witamin i minerałów, dodając sił do walki z chorobą. Co więcej, dzięki swojej płynnej, delikatnej konsystencji nie podrażnia dodatkowo bolącego gardła.
4. Ciepła zupa jest lekkostrawna i niskokaloryczna
Nie każdy zdaje sobie sprawę z faktu, że zupa to idealny typ posiłku dla osób, które dbają o linię i chciałyby zrzucić zbędne kilogramy. Ciepła zupa to syte, a przy tym lekkostrawne danie, które sprawia, że przez długi czas czujemy się najedzone. Dlaczego tak się dzieje? To przede wszystkim zasługa obfitości warzyw, które dostarczają dużo błonnika pokarmowego. Śmiało – weź dokładkę!
5. Nie musisz być mistrzynią kuchni, żeby ją przygotować
Szybka, smaczna zupa wbrew pozorom nie wymaga zaawansowanych umiejętności kulinarnych. Może ją przyrządzić każdy, kto tylko ma pod ręką odpowiedni zestaw składników. Idealnie sprawdzają się gotowe mrożone mieszanki warzyw na zupę, takie jak zupy Proste Historie. Wystarczy połączyć je z gorącym bulionem i delikatnie doprawić – całość nie zajmie Ci więcej niż 20 minut, a efekt może Cię naprawdę zaskoczyć!
6. Oszczędzasz czas – możesz ją jeść przez kilka dni
Jeśli na co dzień nie masz czasu na gotowanie, zupa sprawdzi się idealnie. Nie dość, że przyrządzisz ją w kilka chwil, to jeszcze możesz serwować ją na obiad przez kilka kolejnych dni. Po prostu przygotuj od razu cały duży gar zupy, którą można będzie szybko odgrzać po powrocie z pracy. Prawda, że proste?
7. Zupy są pyszne!
Walory zdrowotne i praktyczne to oczywiście nie wszystko. Warto więc podkreślić, że zupy są przede wszystkim naprawdę pyszne i pełne smaku – a ich wersje tak rozmaite i różnorodne, że nigdy się nie nudzą!
A Ty? Za co kochasz zupy?