Gotowanie to czynność, którą każdy w mniejszym lub większym stopniu musi na co dzień wykonywać. Przyrządzanie posiłków w domu jest ekonomiczne, często zdrowsze i daje nam pewność, co do ich zawartości. Ponadto może ono przynosić radość, uspokajać czy być okazją do wspólnego spędzenia czasu z bliską osobą. Tak, jak większość rzeczy, warto sobie tę czynność ułatwiać, stosując różne sztuczki, które sprawiają, że potrawy wychodzą udane, a my czerpiemy przyjemność z ich przygotowywania. Poniżej przedstawiamy siedem przydatnych w kuchni trików.
-
Ubijanie piany z białek nie ominie nas przy przygotowywaniu wypieków - ciast czy bezy. Jest to czynność, które wymaga trochę czasu i sprawności. By przyśpieszyć ten proces, wystarczy dodać do białek szczyptę soli. Nie wpłynie ona na smak, a piana ubije się szybciej i będzie sztywniejsza.
-
Zdarza się, że często chcemy odpowiednio doprawić zupę lub inną potrawę, a kończy się tym, że jest ona przesolona. Na szczęście nie trzeba jej od razu w takim przypadku wyrzucać. Popularnym rozwiązaniem jest włożenie do dania surowego ziemniaka. Skutecznie wchłonie on nadmiar soli.
-
Makaron to popularny dodatek do wielu dań. Gdy podajemy go z sosem, często się skleja, przez co nie wygląda zbyt apetycznie. By temu zapobiec warto gotować go w wodzie minutę krócej niż zazwyczaj, a następnie przenieść do garnka lub patelni z sosem i tam dogotować do końca. Jeśli z kolei chcemy szybko ugotować makaron dla gości, warto go wcześniej przez kilka godzin namaczać w wodzie.
-
By pieczarki nie traciły smaku w czasie ich mycia, nie należy ich długo namaczać. Wystarczy szybkie opłukanie pod bieżącą wodą.
-
Mole to szkodniki, które są uciążliwe i gustują w produktach suchych takich jak ryż, mąka czy kasze. Łatwym sposobem na uchronienie się przed nimi jest włożenie do każdego z opakowań liścia laurowego.
-
Jeśli przyrządzana potrawa się przypaliła i choć jest jak najbardziej jadalna, wciąż nieprzyjemnie pachnie, można włożyć do niej kilka kawałków jabłka. Podobnie jak skórki z cebuli czy surowy ziemniak, owoc ten wchłonie brzydki zapach.
-
Przesuwająca się po blacie deska do krojenia jest nie tylko niewygodna do używania, a produkty będą się z niej zsuwać, ale również może sprzyjać skaleczeniom. By leżała w miejscu wystarczy podłożyć pod nią zwilżony ręcznik papierowy lub ścierkę. Nabierze wtedy stabilności.