09.02.2024

7 trików, które ułatwią pracę w kuchni

7 trików, które ułatwią pracę w kuchni

Ocena artykułu

Na podstawie 3 opinii
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
autor
Autor artykułu
Marcin Kaczmarek

Marcin jest redaktorem portalu najlepsze-porady.pl, pasjonatem podróży i ekspertem od turystyki. Jego artykuły oferują praktyczne porady dotyczące planowania wyjazdów, szukania tanich lotów oraz odkrywania ukrytych atrakcji turystycznych.

Udostępnij

Gotowanie to czynność, którą każdy w mniejszym lub większym stopniu musi na co dzień wykonywać. Przyrządzanie posiłków w domu jest ekonomiczne, często zdrowsze i daje nam pewność, co do ich zawartości. Ponadto może ono przynosić radość, uspokajać czy być okazją do wspólnego spędzenia czasu z bliską osobą. Tak, jak większość rzeczy, warto sobie tę czynność ułatwiać, stosując różne sztuczki, które sprawiają, że potrawy wychodzą udane, a my czerpiemy przyjemność z ich przygotowywania. Poniżej przedstawiamy siedem przydatnych w kuchni trików.


  1. Ubijanie piany z białek nie ominie nas przy przygotowywaniu wypieków - ciast czy bezy. Jest to czynność, które wymaga trochę czasu i sprawności. By przyśpieszyć ten proces, wystarczy dodać do białek szczyptę soli. Nie wpłynie ona na smak, a piana ubije się szybciej i będzie sztywniejsza.

  2. Zdarza się, że często chcemy odpowiednio doprawić zupę lub inną potrawę, a kończy się tym, że jest ona przesolona. Na szczęście nie trzeba jej od razu w takim przypadku wyrzucać. Popularnym rozwiązaniem jest włożenie do dania surowego ziemniaka. Skutecznie wchłonie on nadmiar soli.

  3. Makaron to popularny dodatek do wielu dań. Gdy podajemy go z sosem, często się skleja, przez co nie wygląda zbyt apetycznie. By temu zapobiec warto gotować go w wodzie minutę krócej niż zazwyczaj, a następnie przenieść do garnka lub patelni z sosem i tam dogotować do końca. Jeśli z kolei chcemy szybko ugotować makaron dla gości, warto go wcześniej przez kilka godzin namaczać w wodzie.

  4. By pieczarki nie traciły smaku w czasie ich mycia, nie należy ich długo namaczać. Wystarczy szybkie opłukanie pod bieżącą wodą.

  5. Mole to szkodniki, które są uciążliwe i gustują w produktach suchych takich jak ryż, mąka czy kasze. Łatwym sposobem na uchronienie się przed nimi jest włożenie do każdego z opakowań liścia laurowego.

  6. Jeśli przyrządzana potrawa się przypaliła i choć jest jak najbardziej jadalna, wciąż nieprzyjemnie pachnie, można włożyć do niej kilka kawałków jabłka. Podobnie jak skórki z cebuli czy surowy ziemniak, owoc ten wchłonie brzydki zapach.

  7. Przesuwająca się po blacie deska do krojenia jest nie tylko niewygodna do używania, a produkty będą się z niej zsuwać, ale również może sprzyjać skaleczeniom. By leżała w miejscu wystarczy podłożyć pod nią zwilżony ręcznik papierowy lub ścierkę. Nabierze wtedy stabilności.

Opinie na temat artykułu

Średnia ocena
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
(3)
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
Dobre ułatwienie gotowania.
~Iza
09.02.2024
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
Kulinarne porady Czy opis porady 7 trików, które ułatwią pracę w kuchni pomogła Ci się ? Może masz jakiś inny pomysł lub poradę na tema 7 trików, które ułatwią pracę w kuchni? Jeżeli tak czy możesz ją dodać swoją poradę w tematyce wypoczynek w komentarzu
~Porada 7 trików, które ułatwią pracę w kuchni
09.02.2024
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
warto spróbować ten przepis
~7 trików, które ułatwią pracę w kuchni
09.02.2024
Zamknij
Twoja prywatność
Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Informacje te wykorzystywane są tylko do celów statystycznych w celu usprawnienia działania serwisu.
Zaakceptuj
Polityka prywatności