Bigos dla wegetarian — przepis

Szukasz pysznych i prostych w przygotowaniu wegetariańskich alternatyw? Mamy dla Ciebie przepis, który swoim wyrazistym smakiem zachwyci nawet najbardziej zapalonych mięsożerców. Tradycyjnym bigos to danie, w którym mamy do czynienia ze smaczną kapustą oraz sporą ilością mięsa, jednakże w tym przepisie pokażemy Ci, jak skutecznie zastąpić mięso, aby nie pozbyć się aromatycznego smaku kapusty. Jeżeli przygotujesz danie z tego przepisu, daj nam znać, jak Ci smakowało!
Czego potrzebujesz?
- 1 kg kiszonej kapusty
- szklanka suszonych grzybów
- kilka suszonych śliwek
- bulion grzybowy
- ząbek czosnku
- pieprz, sól
- 1 cebula
- 1 szklanka wina wytrawnego czerwonego
Przygotowanie:
1. Na samym początku namocz suszone grzyby w przygotowanym wcześniej bulionie. Tę czynność warto wykonać dzień wcześniej, żebyś miała pewność, że będą odpowiednio mięsiste, a także przesiąknięte aromatem z bulionu. Jeżeli masz same duże kawałki grzybów pokrój je na mniejsze kawałki.
2. Drobno posiekaj kapustę, a po włożeniu do garnka nastaw na duży ogień — aby kapusta się nie przypaliła podlej ją połową szklanki wody po grzybach.
3. Cebulę pokrój na drobną kostkę i podsmaż do zrumienienia na patelni. Do tak podsmażonej cebulki dodaj drobno posiekany ząbek czosnku. Miksturę wrzuć do garnka z gotującą się kapustą.
4. Do garnka dodaj grzyby, wrzuć śliwki suszone, odrobinę bulionu, a także sól i pieprz do smaku. Całość gotuj na wolnym ogniu aż do odparowania płynów — nie zapominaj o mieszkaniu. Na samym końcu podlej bigos winem i gotuj aż do odparowania trunku. Gotowe!
Smacznego!
- 1 kg kiszonej kapusty
- szklanka suszonych grzybów
- kilka suszonych śliwek
- bulion grzybowy
- ząbek czosnku
- pieprz, sól
- 1 cebula
- 1 szklanka wina wytrawnego czerwonego
Przygotowanie:
1. Na samym początku namocz suszone grzyby w przygotowanym wcześniej bulionie. Tę czynność warto wykonać dzień wcześniej, żebyś miała pewność, że będą odpowiednio mięsiste, a także przesiąknięte aromatem z bulionu. Jeżeli masz same duże kawałki grzybów pokrój je na mniejsze kawałki.
2. Drobno posiekaj kapustę, a po włożeniu do garnka nastaw na duży ogień — aby kapusta się nie przypaliła podlej ją połową szklanki wody po grzybach.
3. Cebulę pokrój na drobną kostkę i podsmaż do zrumienienia na patelni. Do tak podsmażonej cebulki dodaj drobno posiekany ząbek czosnku. Miksturę wrzuć do garnka z gotującą się kapustą.
4. Do garnka dodaj grzyby, wrzuć śliwki suszone, odrobinę bulionu, a także sól i pieprz do smaku. Całość gotuj na wolnym ogniu aż do odparowania płynów — nie zapominaj o mieszkaniu. Na samym końcu podlej bigos winem i gotuj aż do odparowania trunku. Gotowe!
Smacznego!
Najciekawsze porady
Zobacz Także inne ciekawe porady
Podobne porady - warto przeczytać
Ostatnio komentowane porady
porada: Błąd aktualizacji systemu...
Błąd 80072EFE podczas próby aktualizacji systemu Windows 7...
porada: Błąd aktualizacji systemu...
80072EFE i po problemie aktualizacja rozwiązała problem
porada: Kroton - jak go pielęgnować?
Ile razy można ogłosić upadłość?
It's remarkable in favor of...
porada: Wyjątkowa Burgundia –...
poza winem polecma sie tam wybrać ! pięknie tam jest
porada: Jak suszyć i przechowywać...
Porady Kulinaria Czy opis porady Jak suszyć i przechowywać...
porada: Czego nie powinno dawać się...
Porady Kulinarne Czy nasza porada Czego nie powinno dawać się...
porada: Pyszne desery na letnie upały
Porady Kulinaria Czy porada Pyszne desery na letnie upały...
porada: Jak udekorować tort?
Uwielbiam lukier i krem jak jest na torcie
Dodaj komentarz
Doskonały smak
Porady Kulinaria Czy porada Bigos dla wegetarian — przepis pomogła Ci się ? Może masz jakiś inny pomysł lub poradę na tema Bigos dla wegetarian — przepis? Jeżeli tak proszę dodaj swoją poradę w tematyce wypoczynek w komentarzu
Przepis polecam bardzo dobra zupa, szyba w przygotowaniu