09.02.2024

Brazylijskie bułeczki serowe - przepis

Brazylijskie bułeczki serowe - przepis

Ocena artykułu

Na podstawie 3 opinii
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
autor
Autor artykułu
Agnieszka Nowak
Agnieszka jest redaktorem portalu najlepsze-porady.pl, pasjonatką zdrowego stylu życia i zdrowego odżywiania. Jej artykuły oferują praktyczne porady dotyczące zdrowej diety, aktywności fizycznej oraz radzenia sobie ze stresem.
Udostępnij

Brazylijskie bułeczki serowe, inaczej Pao de queijo to pyszna, popularna w Brazylii przekąska, która jest łatwa w przygotowaniu, nie wymaga środków spulchniających i zakwasu, a jej miąższ przypomina w konsystencji ciasto ptysiowe. Bułeczki te to świetna propozycja na imprezę, ale też na co dzień, jako dodatek do zup czy dipów. Dodatkowo do nich zrobienia potrzeba tylko kilku składników, a po poznaniu ich smaku, na pewno będzie się do nich regularnie wracać. Poniżej przedstawiamy przepis na nie.


Składniki:

  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 szklanki tapioki
  • 2 jajka
  • 1 lub 1 i 1/2 szklanki parmezanu

 

  1. Piekarnik należy nagrzać do 220 stopni Celsjusza, zaś blachę do pieczenia wyłożyć papierem pergaminowym. Do przygotowanego wcześniej rondelka wlać mleko i wymieszać z olejem i solą, a następnie mieszając, ustawić na niewielkim ogniu i doprowadzić do delikatnego wrzenia. Po tym rondelek zdjąć z palnika i wsypać do niego tapiokę.

  2. Całość należy mieszać, dopóki nie utworzy ziarnistego, galaretowego ciasta.

  3. Ciasto trzeba przełożyć do misy miksera i miksować przez kilka minut na średnich obrotach, póki nie połączy się na gładką masę. Wtedy należy do niego stopniowo dodać roztrzepane jajka, nadal miksując.

  4. Nie wyłączając miksera, do ciasta należy dodać tarty parmezan i mieszać do czasu jego połączenia z resztą składników. Gotowe ciasto powinno być lepkie, miękkie i ciągnące się.

  5. Okrągłe porcje ciasta należy wyłożyć na blachę, ustawiając je w odległości ok. 5 cm od siebie. Najlepiej użyć do tego łyżki do lodów lub chochelki, każdorazowo mocząc ją w wodzie. Dzięki temu ciasto nie będzie się do niej kleić.

  6. Blachę z bułeczkami należy wstawić do nagrzanego piekarnika i zredukować temperaturę do 175 stopni. Należy je piec przez około półgodziny, aż urosną, ich wierzch się wysuszy, a same zaczną nabierać koloru.

  7. Pao de queijo najlepiej smakują na ciepło, ale można je podawać także schłodzone.


Smacznego!

Opinie na temat artykułu

Średnia ocena
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
(3)
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
Fajnie to wygląda może kiedyś zrobię, jak mi się będzie chciało :D
~Jarek
09.02.2024
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
Kulinarne porady Czy opis porady Brazylijskie bułeczki serowe - przepis przydała Ci się ? Może masz jakiś inny pomysł lub poradę na tema Brazylijskie bułeczki serowe - przepis? Jeżeli tak czy możesz ją dodać swoją poradę w tematyce wypoczynek w komentarzu
~Porada Brazylijskie bułeczki serowe - przepis
09.02.2024
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
Doskonały smak
~Brazylijskie bułeczki serowe - przepis
09.02.2024
Zamknij
Twoja prywatność
Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Informacje te wykorzystywane są tylko do celów statystycznych w celu usprawnienia działania serwisu.
Zaakceptuj
Polityka prywatności