Brazylijskie bułeczki serowe, inaczej Pao de queijo to pyszna, popularna w Brazylii przekąska, która jest łatwa w przygotowaniu, nie wymaga środków spulchniających i zakwasu, a jej miąższ przypomina w konsystencji ciasto ptysiowe. Bułeczki te to świetna propozycja na imprezę, ale też na co dzień, jako dodatek do zup czy dipów. Dodatkowo do nich zrobienia potrzeba tylko kilku składników, a po poznaniu ich smaku, na pewno będzie się do nich regularnie wracać. Poniżej przedstawiamy przepis na nie.
Składniki:
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki oleju
- 2 szklanki tapioki
- 2 jajka
- 1 lub 1 i 1/2 szklanki parmezanu
-
Piekarnik należy nagrzać do 220 stopni Celsjusza, zaś blachę do pieczenia wyłożyć papierem pergaminowym. Do przygotowanego wcześniej rondelka wlać mleko i wymieszać z olejem i solą, a następnie mieszając, ustawić na niewielkim ogniu i doprowadzić do delikatnego wrzenia. Po tym rondelek zdjąć z palnika i wsypać do niego tapiokę.
-
Całość należy mieszać, dopóki nie utworzy ziarnistego, galaretowego ciasta.
-
Ciasto trzeba przełożyć do misy miksera i miksować przez kilka minut na średnich obrotach, póki nie połączy się na gładką masę. Wtedy należy do niego stopniowo dodać roztrzepane jajka, nadal miksując.
-
Nie wyłączając miksera, do ciasta należy dodać tarty parmezan i mieszać do czasu jego połączenia z resztą składników. Gotowe ciasto powinno być lepkie, miękkie i ciągnące się.
-
Okrągłe porcje ciasta należy wyłożyć na blachę, ustawiając je w odległości ok. 5 cm od siebie. Najlepiej użyć do tego łyżki do lodów lub chochelki, każdorazowo mocząc ją w wodzie. Dzięki temu ciasto nie będzie się do niej kleić.
-
Blachę z bułeczkami należy wstawić do nagrzanego piekarnika i zredukować temperaturę do 175 stopni. Należy je piec przez około półgodziny, aż urosną, ich wierzch się wysuszy, a same zaczną nabierać koloru.
-
Pao de queijo najlepiej smakują na ciepło, ale można je podawać także schłodzone.
Smacznego!